Україна і світ

У Львові готують до остеоінтеграції бійця без обох ніг: із вживленими імплантами можна буде й танцювати

У Національному реабілітаційному центрі Незламні у Львові відновлюється і готується до остеоінтегрувального протезування  47-річний Василь Курилович із міста Борщів, що на Тернопільщині.

З лісників – у кулеметники

До великої війни чоловік був лісником. А з початком повномасштабного російського вторгнення отримав повістку і  став кулеметником 14 штурмової бригади Червона калина Нацгвардії.

На початку жовтня минулого року на Запорізькому напрямку був важко поранений, втратив обидві ноги.

Зараз дивляться

Василь потрапив під удар дрона-камікадзе. Чоловікові одразу відірвало праву ногу та сильно пошматувало уламками іншу, а також обидві руки.

Побратими наклали йому турнікети, пообіцяли, що повернуться за пораненим, і рушили далі.

Якоїсь миті бійцю здалося, що це кінець. Але згодом думки про 9-річну донечку і 8-річного сина змусили батька зібрати всю свою волю в кулак та дали йому сил дочекатися евакуації.

– Я тримався заради своєї малечі. Подумав, а як вони будуть без мене. Тож пообіцяв і собі, і малим повернутися, – згадує чоловік.

Через інтенсивні бої до лікарні Василя змогли доправити лише через вісім годин після поранення. Турнікети надто довго стискали тканини лівої ноги, і ті вже почали відмирати. Тому медикам довелося ампутувати і другу кінцівку захисника.

Жартує, що позичить ноги у Термінатора

До центру Незламні Василь потрапив у середині листопада. Спершу хірурги сформували кукси та загоїли рани.

Далі із захисником взялися працювати фізичні терапевти. Вчили тримати баланс та самостійно пересідати з ліжка на крісло колісне, обслуговувати себе в побуті.

– Василь виявився старанним пацієнтом. До всіх завдань, які я йому даю, він докладає надзусилля, – ділиться успіхами підопічного фізтерапевт Всеволод Дребот.

За словами фахівця, всього за місяць Курилович повністю адаптувався до крісла колісного і міг самостійно закривати всі свої побутові потреби.

Ампутація у Василя подвійна і до того ж – дуже висока. Допомогти йому знову ходити може лише остеоінтеграція.

Це сучасний метод протезування, за якого пацієнту під час операції вживлюють в кістку імплант. Уже до цього імпланта згодом кріплять штучну кінцівку.

Остеоінтеграція дає змогу відчувати поверхню під штучними ногами і краще ними керувати, навіть танцювати. Львівські ортопеди-травматологи вже мають успішний досвід такого протезування.

Зараз Василь готується до остеоінтеграції. Він щодня тренується, зміцнює мʼязи тазового дна, спини та рук, щоб згодом мати сили опанувати протези.

– Я дуже хочу зустріти перемогу України навстоячки, обійнявши своїх діток, ось лишень позичу ноги у Термінатора, – говорить захисник.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-28 16:59:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин