Україна і світ

Тля на калині: що робити та як позбутися

Плоди калини застосовують під час лікування застуди, кашлю, виразки шлунку і 12-палої кишки, під час коліту, хвороб печінки, ревматизму, за внутрішніх кровотеч тощо. Однак саме дерево також можуть спіткати різні хвороби, як-от, тля. Що це таке, чому вона з’являється на калині та що робити, аби позбутися попелиці, чим обробити рослину – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що таке тля та чому з’являється на калині

Тля або попелиця може з’явитися на багатьох рослинах. Найчастіше від попелиці (тлі) страждають троянди, фуксії, гвоздики, бегонії, яблуні, груші та інші зелені культури.

Загалом, тля – це маленькі комашки, які бувають різного кольору – зеленого, чорного, помаранчевого, сірого. Саме вони, коли оселяються на зелених культурах, починають висмоктувати сік з м’яких частин дерев. Найбільше попелиця полюбляє молоді відростки та бутони квітів.

Зараз дивляться

Крім того, ці комашки переносять інші вірусні захворювання через тріщини на стеблі.

– Тлі – це дрібні комахи, які живляться соком рослин. Їх можна знайти на багатьох різних видах рослин, включаючи і калину. Існує багато видів тлі, кожен з яких має своїх улюблених господарів, – розповідає наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Якщо попелиці дуже багато, вона може значно ослабити рослину. А це у свою чергу призводить до її загибелі. Така ж доля може спіткати й калину.

Тля на калині: причини появи

Як правило, тля на калині з’являється після того, як на дереві оселяться мурахи. Саме вони і розводять тлю, оскільки живляться її продуктами розпаду – медяною росою.

– Часто причиною появи попелиць є мурахи, вони розводять тлю, щоб харчуватися її виділеннями – медяною росою. А якщо відсутні природні вороги попелиці, такі як: божі корівки, дзюрчалкові мухи та інші, то тля починає висмоктувати сік з рослин, – розповідає наш експерт.

Наслідки появи тлі на калині

Тля на калині є досить поширеним явищем, оскільки ця рослина є одним із популярних джерел живлення для шкідників.

Самки попелиці відкладають свої яйця поряд з бруньками цього дерева. З приходом весняного тепла з них вилуплюються личинки, які живляться соком листя калини.

Якщо не позбутися тлі на калині, то це не лише вплине на кількість врожаю, а й послабить кущ. А це у свою чергу може призвести до усихання та загибелі рослини.

Фото: Pexels

– Ознаками появи тлі на калині є пожовтіння, скручування та в’янення листя, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Ще однією ознакою того, що калину уразила тля є поява на її листях темних плям, а на гілках калини – бурого нальоту.

До того ж, населення попелиці може затримати зростання рослини на тридцять днів.

Якщо побачили перелічені ознаки – діяти потрібно негайно. Що робити, якщо тля на калині розрослася – читайте далі.

Тля на калині: як позбутися

Є безліч способів знищити попелицю на калині – тут у нагоді стануть, як народні, так і магазинні засоби.

– Існує багато народних методів, наприклад, обприскування рослин настоями часнику чи тютюну. Але вони будуть ефективними лише в якості профілактики, – говорить Олексій Колесник.

  • Тютюновий розчин від тлі на калині

Для того, щоб зробити тютюновий розчин потрібно 250 г рослини додати в п’ять літрів води. Після цього залиште суміш настоюватися дві доби. Далі варто процідити рідину та розбавити ще п’ятьма літрами води. Лише після цього можна обприскувати кущ калини.

  • Часниковий розчин від тлі на калині

Позбутися тлі на калині у домашніх умовах допомагає настій часнику. Для його приготування використовують подрібнені зубчики (15г) або суху луску (6 г). Обраний матеріал заливають 1 л окропу та настоюють вісім годин. Після цього потрібно відфільтрувати розчин. Далі можна проводити обприскування.

часник

Фото: Pexels

Обробку калини від попелиці варто повторювати три рази з інтервалом в 8-10 днів.

  • Розчин ромашки

Для приготування лікувальної мікстури візьміть 1 кг сухої аптечної ромашки та залийте відром окропу. Після цього настоюйте все це протягом 12 годин.

screenshot 2 min 11

Фото: Pixabay

З отриманої рідини зробіть розчин: ⅓ ромашки та ⅔ води, і відразу ж проведіть обприскування калини.

  • Мильний розчин від тлі на калині

Потрібно взяти 300 г будь-якого мила на відро води. Спочатку необхідно обмити кущ калини чистою водою зі шлангу, а після цього, аби позбутися тлі на дереві обробити його два-три рази мильним розчином.

Мило

Фото: Unsplash

Якщо ж калину сильно уразила тля, то краще не ризикувати й застосувати сертифіковані методи.

– У випадку широкого розповсюдження тлі на рослинах, краще вдатися до обробок сертифікованими препаратами, наприклад, взяти біологічний Актоверм, створений з речовин, які виділяють бактерії, або хімічний Актеллік, який слід застосовувати з обережністю, щоб не зашкодити корисним комахам та навколишньому середовищу, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тля на калині: що робити

Обробляти калину від тлі можна як профілактично так і після виявлення шкідника.

Профілактичну обробку потрібно проводити навесні до розпускання бруньок або восени після листопаду. Це допоможе запобігти появі тлі у наступному сезоні.

Якщо ви розгледіли тлю на дереві, то діяти потрібно негайно.

– Обробка при виявленні тлі проводиться негайно, щойно ви помітили шкідника на рослині, – каже Олексій Колесниак.

Боротися з тлею на калині потрібно, дотримуючись рекомендованої виробником концентрації.

– Дотримуючись рекомендованої виробником концентрації приготуйте робочий розчин препарату, – додає наш постійний експерт з рослин.

Після цього варто ретельно обприскати всі частини рослини, включаючи листя, пагони та стовбур.

Догляд за калиною, аби не з’являлася тля

Навесні та восени розпушуйте ґрунт навколо калини, щоб знищити зимуючі стадії шкідників. Мульчування ґрунту навколо рослин соломою, тріскою або компостом допоможе придушити бур’яни, які можуть служити притулком для тлі.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як позбутися мурах на городі та в саду, зокрема про найкращі народні методи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-28 13:30:06

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин