Україна і світ

РФ посилює ІПСО проти Харкова, щоб змусити українців тікати з міста – ISW

Кремль проводить узгоджену інформаційну операцію разом з повітряними атаками, щоб зруйнувати Харків та переконати українців тікати напередодні ймовірної наступальної операції РФ.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, російські державні ЗМІ та воєнкори спробували виправдати удар по телевежі в Харкові, заявивши, що українські сили встановили на вежі невстановлене обладнання зв’язку та координації ППО.

Російські блогери натякнули, що окупанти декілька разів намагалися, але не змогли знести Харківську міську телевежу та інші телевежі в Сумській і Чернігівській областях, зокрема в березні 2022 року.

– Кремль, можливо, має намір нагадати про удар (по телевежі, – РЕД.) у Києві в березні 2022 року та перші тижні вторгнення Росії в Україну, щоб створити паніку серед українців під час ще одного важкого моменту війни, – йдеться у повідомленні.

В Інституті вважають, що рупори Кремля використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції з метою викликати надмірну паніку серед українців.

Ймовірність захоплення Харкова росіянами

Росіянам не вистачить сил для захоплення міста, якщо українські сили будуть адекватно забезпечені.

– За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного наступу Росії на Харків є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає поновлену військову допомогу від США, – вказують аналітики.

Водночас Росія посилює ударні та інформаційні операції проти українців у Харкові, щоб скористатися поточними обмеженнями української ППО та зростанням напруженості в Україні до очікуваного прибуття військової допомоги США.

– Російське військове командування може спробувати зруйнувати Харків за допомогою повітряних, ракетних і безпілотних ударів, а також спричинити широкомасштабне внутрішнє переміщення цивільних осіб, якщо воно визначить, що РФ не зможе захопити місто за допомогою наземних операцій, – вважають в ISW.

Подальша своєчасна військова допомога з боку партнерів України, зокрема, надання систем протиповітряної оборони та ракет, матиме вирішальне значення для оборони міста.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше глава ОВА Олег Синєгубов повідомив, що до Харкова невдовзі мають привезти газотурбінні електростанції, щоб поліпшити ситуацію з дефіцитом електроенергії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-23 09:10:34

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин