Україна і світ

Мобілізація з 25 років: що передбачає закон 10449

Фото: Генштаб ЗСУ

В Україні знизили призовний вік чоловіків з 27 до 25 років. Тобто йдеться про впровадження мобілізації з 25 років. А на громадян України, які ухиляються від мобілізації, хочуть накладати певні обмеження.

Про це йдеться в законі №10449 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Верховна Рада України ухвалила документ у другому читанні та в цілому. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський. Закон набуде чинності через місяць із дня, наступного після його опублікування.

Зараз дивляться

Мобілізація з 25 років – що змінить закон 10449

Згідно з новим законом, в Україні відбуватиметься мобілізація з 25 років. Водночас граничний вік під час загальної мобілізації становите 60 років для всіх категорій військовозобов’язаних, як і раніше.

Усі громадяни України віком від 18 до 60 років повинні мати з собою військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або Державної прикордонної служби, йдеться в законі про мобілізацію.

Обмеження, якщо не з’явитися за повісткою в ТЦК

У початковій версії законопроєкту №10449 передбачалося, що, якщо українець протягом 10 днів із дня вручення повістки не виконав обов’язку або не з’явився до ТЦК (чи закордонної дипломатичної установи України, якщо він перебуває за межами країни), то на нього накладатимуть низку обмежень:

  • обмеження в праві на виїзд за межі України;
  • обмеження в праві керування транспортним засобом;
  • накладення арешту на кошти та інші цінності, у банках та інших депозитарних установах.

Однак ці норми викликали критику й зауваження, що вони не відповідають Конституції України. Під час розгляду законопроєкту №10449 у Верховній Раді пропозиція обмежити права військовозобов’язаних, які ухиляються від мобілізації, була найбільш дискусійною.

До другого читання народні депутати внесли правки до законопроєкту. Вони прибрали норму про блокування рахунків для ухилянтів та про обмеження права виїзду за кордон, оскільки ця заборона вже регулюється законодавством.

Водночас залишилася заборона на керування автомобільним транспортом:

  • У разі, якщо військовозобов’язаний громадянин проігнорує повістку, ТЦК зможе звертатися до суду із позовною заявою про тимчасове обмеження такої людини в праві керування автомобілем.
  • Суд має вирішити питання про відкриття провадження протягом п’яти днів з дня надходження позову.
  • Для розгляду позову відведено 30 днів.

Суд може відмовити у задоволенні позову про обмеження на керування транспортом за кількох умов:

  • якщо таке обмеження позбавить людину ключового джерела засобів для існування;
  • якщо громадянин використовує автомобіль у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, дитини з інвалідністю.

Суд також може відмовити у задоволенні позову, якщо не буде доведена його обґрунтованість (наприклад, що поліція не змогла доставити особу до ТЦК, факт ігнорування повістки).

Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-16 16:47:14

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин