Україна і світ

Звіт про відповідність України критеріям ЄС буде у травні – Стефанішина

Перша оцінка Єврокомісії щодо прогресу України у виконанні кандидатських критеріїв буде представлена вже у травні, і до того часу Київ завершить виконання більшості вимог.

Про це у Києві заявила віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, представленню оцінки передуватиме обговорення між державами-членами й Україною, яке відбудеться у березні, однак першу формалізовану оцінку варто чекати лише наприкінці весни.

Зараз дивляться

– Ми розраховуємо, що в травні, коли буде засідання General affairs council (Ради ЄС з загальних питань), така оцінка буде представлена. Можливо, попередні розмови будуть відбуватися також в Києві, під час візитів різного рівня. 

А вже 20 березня я візьму участь у неформальному засіданні Ради з загальних питань, де ми проговоримо всі 7 рекомендацій та визначимо конкретну дату (представлення Єврокомісією її оцінки), – сказала Стефанішина, відповідаючи на питання журналістів.

Нагадаємо, Євросоюз під час надання Україні статусу кандидата визначив 7 критеріїв, виконання яких є обов’язковою умовою для подальшого зближення, в тому числі для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Нагадаємо, Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу 23 червня 2022 року. Рішення підтримали всі 27 країн-членів ЄС.

Проте, перш ніж стартують офіційні переговори про вступ, Україна мусить виконати “домашнє завдання” – сім блоків рекомендацій Єврокомісії. Восени 2023 року Європейська комісія має оцінити прогрес на цьому шляху.

Президент Володимир Зеленський наголошував, що Україна хоче розпочати переговори про вступ вже 2023 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Європейська правда 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-13 13:32:14

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин