Україна і світ

Звільнений із російського полону Мурашов не зможе очолювати ЗАЕС – МАГАТЕ

Оскільки гендиректор ЗАЕС Ігор Мурашов перебуває на території, підконтрольній Україні, то він не може виконувати свої функції на Запорізькій АЕС.

Про це заявили в МАГАТЕ та додали, що наразі невідомо, кого окупанти влаштують на цю посаду.

У організації нагадали, що вчора Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі привітав звільнення Ігоря Мурашова, після отримання підтвердження того, що той успішно повернувся до своєї сім’ї.

У МАГАТЕ нагадали, що генеральний директор ЗАЕС несе відповідальність за забезпечення ядерної та фізичної ядерної безпеки станції, і його відсутність на робочому місці таким чином мала негайний і серйозний вплив на прийняття рішень щодо забезпечення безпеки та захищеності станції.

– МАГАТЕ розуміє, що Мурашов зараз перебуває зі своєю сім’єю на території, підконтрольній Україні, і не зможе продовжувати виконувати свої обов’язки на ЗАЕС. Хто замінить його на цій посаді, поки що не зрозуміло, – йдеться у повідомленні.

У агентстві додали, що експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, повідомили, що сьогодні завершилися ремонтні роботи на зрошувальному ставку в районі 5-го і 6-го енергоблоків, який був пошкоджений в результаті обстрілу 20 вересня. З суботи, 1 жовтня, повідомлень про обстріли в районі ЗАЕС не надходило.

Нагадаємо, наприкінці цього тижня Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідає Київ, а потім Москву для продовження консультацій, спрямованих на якнайшвидше узгодження та запровадження захисної зони ядерної та фізичної ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Джерело: IAEA

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Енергоатом

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-05 01:59:50

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин