Україна і світ

Звернення Зеленського в річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський у річницю аварії на Чорнобильській АЕС закликав тиснути на Росію, щоб повернути ЗАЕС під контроль України.

Відповідне звернення глава держави опублікував в Телеграм.

– Радіація не визнає кордонів та не розрізняє державних прапорів. Чорнобильська катастрофа продемонструвала світові, як швидко можуть постати смертельні загрози, – йдеться у повідомленні.

Зеленський зазначив, що десятки тисяч людей ціною свого здоров’я та життя зупинили розростання Чорнобильської катастрофи та ліквідовували її страшні наслідки в 1986 році й роки потому.

Зараз дивляться

Він нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення РФ 35 днів Чорнобильська атомна станція була в окупації. Війська РФ розграбували лабораторії, взяли в полон охорону, знущалися з персоналу, та використовували ЧАЕС для розгортання подальших воєнних дій.

Необхідність повернення ЗАЕС під контроль України

– Уже 785 днів найбільша у Європі Запорізька атомна станція в заручниках у російських терористів. І це обов’язок усього світу – тиснути на Росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України та щоб усі атомні об’єкти в Україні були убезпечені від ударів РФ, – наголосив президент.

Зеленський додав, що лише це гарантуватиме, що світ не зазнає нових радіаційних катастроф – саме того, чим загрожує кожен день перебування окупантів на ЗАЕС.

Він закликав пам’ятати силу й відданість людей, які рятували життя у 1986 році, а також цінувати кожного, хто допомагає захищати життя зараз.

Раніше у МАГАТЕ повідомили, що вранці 18 квітня територія Запорізької АЕС зазнала атаки безпілотників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-26 12:27:20

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин