Україна і світ

Зустріч Туска та Шмигаля щодо ситуації на кордоні: сторони пішли на компроміс

Уряди України та Польщі співпрацюють задля розв’язання проблеми з експортом українського збіжжя на польські ринки.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції у Варшаві з очільником урядом Польщі Дональдом Туску.

Перед цим між двома прем’єрами були переговори щодо розв’язання питань двох країн на кордоні та в торгівлі.

Зараз дивляться

Українське зерно в Польщі: п’ять кроків

За словами прем’єра, було запропоновано п’ять основних кроків, які мають спрацювати на шляху до розв’язання проблеми. Першим кроком у цьому питанні є згода України на низку обмежень та запобіжників, які пропонує Єврокомісія.

Йдеться про перелік української агропродукції, яка не потрапляє на польський ринок.

– Наш уряд запровадив процедуру верифікації чотирьох зернових культур: кукурудзи, ріпаку, соняшника та пшениці. Без ліцензії експорт не відбувається, ми зараз такі дозволи не видаємо, будемо видавати за погодженням з польським урядом, – сказав він.

Денис Шмигаль каже, що це є першим кроком з боку України.

– Це для нас не дуже цікава історія, але ми погоджуємося і розуміємо, що це той компроміс, який необхідний для наших країн, щоб аграрний експорт з України не шкодив, або не ніс навіть теоретичної загрози польським агровиробникам, – сказав Шмигаль.

Другим кроком є проведення скринінгу з боку Єврокомісії в галузях законодавства аграрної політики та транспорту, щоб унеможливити будь-які “маніпуляції, міфи, дезінформацію”, якою активно користуються наш ворог. Аналіз буде проводитись наприкінці квітня, а його результат розкриє статистику і продемонструє правдиві дані.

Кроком №3 прем’єр назвав заборону аграрного експорту з Росії та Білорусі, оскільки досі до Польщі поступало чимало збіжжя саме з цих двох країн.

– Ми запропонували Польщі об’єднати наші зусилля для виконання цього завдання, – сказав він.

Денис Шмигаль додає, що цю пропозицію почули в Брюсселі та Єврокомісії та запропонували збільшення мит на російську продукцію.

– Нові ставки мають фактично зупинити цю торгівлю, – додав прем’єр.

Передостаннім, четвертим кроком, стане створення антикризового штабу для розв’язання проблем у питаннях торгівлі між Україною та Польщею.

Водночас фінальним кроком буде вільний пропуск через заблокований кордон не тільки боєприпасів і гуманітарної допомоги, але й пального.

– Це важливо, оскільки безпосередньо стосується питань національної безпеки, – наголосив очільник уряду.

Україна та Польща: міжурядові консультації

Блокування кордону стало не єдиною темою, яке обговорювалось між двома прем’єрами.

Шмигаль і Туск обговорили також питання зброї для України, де йшлося, зокрема, про створення підприємств на українській і польській території.

Водночас важливим є і продовження лібералізації торгівлі з боку Євросоюзу.

– Це те, що стосується можливості українських виробників продовжувати поставки своєї продукції в ЄС без мит та тарифів, – сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр України додає, що його уряд надав Польщі пропозиції щодо розвитку інфраструктури та відновлення, де, зокрема, обговорюється будівництво автостради Краківець-Львів-Броди-Рівне.

У питанні енергетики Польща допомагає Україні стабілізувати енергосистему після російських ракетних обстрілів. Прикладом такої співпраці є будівництво ліній електропередач Хмельницька АЕС – Жешув, що поглиблює інтеграцію обох систем з європейською.

Щодо питань євроінтеграції, то Шмигаль запевнив, що Варшава буде працювати з Києвом, аби перша міжурядова конференція ЄС та України щодо переговорів про наш вступ до Євросоюзу відбулася вже в першій половині цього року.

Блокада кордонів з боку Польщі

Польські фермери продовжують з лютого 2024 року блокувати низку пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Серед їх вимог, зокрема, скасування вільної торгівлі з Україною та вимоги до Єврокомісії щодо впровадження зеленої політики.

Водночас станом на 28 березня, коли відбувались переговори між прем’єр-міністрами України та Польщі, в ДПСУ повідомили, що рух на пункті пропуску Угринів — Долгобичув, який був заблокований польськими аграріями, був відновлений.

Фото: Денис Шмигаль

Джерело: Урядовий портал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-28 16:41:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин