Львівський портал

Зупинилось серце через вітрянку: у Львові врятували однорічну дитину

У лікарні святого Миколая у Львові врятували однорічну дівчинку, в якої через вітрянку зупинилось серце, а через роздертий висип пішло зараження м’яких тканин на тулубі.  Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні.

Наприкінці червня мама Мілани помітила на тілі донечки, якій тоді був 1 рік і 9 місяців, характерну для вітряної віспи висипку. Місцевий педіатр на Рівненщині підтвердив діагноз. Під час огляду дитина почувала себе нормально, однак всього лише за годину після візиту її стан різко погіршився, а шкіра посиніла.

До лікарні у Рівному Міланку доправляють уже із зупинкою серця. Медикам вдається реанімувати дитину. Тиждень вони борються за її життя у відділенні інтенсивної терапії, а потому дівчинку у стані медикаментозної коми відправляють у лікарню святого Миколая у Львові.

Тут лікарі також вступають у боротьбу за життя малечі. Команда анестезіологів під керівництвом Яреми Безніска продовжують заходи інтенсивної терапії та через зонд живлять виснажений організм висококалорійним та білковим харчуванням.

Водночас хірурги чистять та лікують глибокі рани на тілі дитини – флегмону. Це гнійне запалення мʼяких тканин, одне із можливих ускладнень вітрянки. Рани у Мілани подекуди сягали вже мʼязів та кісток.

Як звичайна вітрянка могла призвести до таких жахливих наслідків пояснює хірургиня лікарні святого Миколая Лариса Шевченко:

«Вітрянка – це передусім вірус, який дуже знижує наш імунітет. І всі мікроби, які живуть на шкірі, під шкірою, уже не мають стримуючого фактору, активно розмножуються та проникають через пошкодження. Тобто наша маленька пацієнтка просто розчесала висипку і в ці маленькі ранки проникли мікроби. Такі запальні процеси можуть дуже швидко поширюватися, усього за кілька годин, і можуть призводити до ось таких дуже складних наслідків».

У комі у львівській лікарні Мілана пробула близько трьох тижнів. Коли опритомніла, рани вже були достатньо чистими, тож медики взялись за закриття дефектів. На ушкоджені ділянки хірурги пересадили власну шкіру дитини із лівого стегна. Клапті прижилися.

Згодом дівчинка почала самостійно їсти та пити, а перші кроки після коми зробила із командою фізичних терапевтів.

Зараз Мілана вже вдома. Незабаром їй виповниться 2 рочки. Вся родина, зважаючи на пережите цього літа, з нетерпінням чекає святкування.

Водночас лікарні наполегливо рекомендують батькам щеплювати малюків від вітряної віспи. Ця вакцинація не входить до календаря обов’язкових щеплень, утім лише вона здатна вберегти від можливих важких наслідків цієї недуги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-11 06:59:34