Україна і світ

Зруйнована краса: будинок, знищений в Києві, був побудований понад 120 років тому

Сьогодні вранці на Київ здійснено атаку кількома ворожими безпілотниками. Російські окупанти знову своєю ціллю обрали житловий будинок в центрі столиці.

У квартирах перебували люди. Троє загинули. Будинок зруйновано вщент. Він не перебував на обліку як історична пам’ятка, але мав певну архітектурну та історичну цінність і був справжньою прикрасою вулиці.

Фото Антон Короб. Жовтень 2022 року. Київ

Краєзнавець, гід, а також великий шанувальник київської старовини Антон Короб розказав історію зруйнованого окупантами будинку на своей страничке в Facebook.

Зведений на рубежі 19-20 століть чотириповерховий будинок (можливо спочатку він мав лише три поверхи, а четвертий добудовано пізніше у 1900-і роки) поєднував елементи типового зразка київського цегляного стилю та  цікаві дрібні ліплені неоготичні деталі.

Збудував його, як прибутковий дім, купець 1-ої гільдії – Іоселіан Іцкович (Йосип Ісакович) Лев – власник фабрики гнутих меблів та металевих виробів, що розташована була на цій же вулиці.

Фірма була заснована ще 1871 року. Станом на 1909 рік на фабриці працював 61 робітник. Свою продукцію Іоселіан Лев постачав Південно-Західній залізниці, Московсько-Києво-Воронізькій, Катерининській та іншим залізницям, управлінням пароплавів та іншим закладам.

Був у нього і магазин на Олександрівській вулиці (зараз – М. Грушевського), 61. В асортименті  крамниці  пропонували: “Величезний вибір всіляких ліжок: складаних та розбірних, умивальників, нічних столиків, садових меблів, залізних та цинкових ванн, оздоблених різними барвами з розкішним живописом, квітами та прикрасами ручної роботи”.

Лев був старостою однієї з синагог, що стояла неподалік.

Джерело: Антон Короб

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Антон Короб

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-17 19:22:45