Україна і світ

Знеструмлення ЗАЕС підкреслює складну ситуацію з ядерною безпекою на найбільшій атомній електростанції Європи — МАГАТЕ

Запорізька атомна електростанція знову втратила доступ до зовнішньої електроенергії і натомість покладається на свої аварійні дизель-генератори для отримання енергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки.

Про це заявив генеральний директор Рафаель Гроссі.

Також в НАЕК «Енергоатом» повідомили, що через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південно-Українській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Зараз вони працюють у проектному режимі, без генерації в енергосистему. Там також сказано, що радіаційний фон на майданчиках АЕС в нормі.

Останній інцидент на ЗАЕС підкреслює все більш нестабільну та складну ситуацію з ядерною безпекою на найбільшій атомній електростанції Європи, яка сталася лише через кілька днів після того, як вона зазнала обстрілів.

Команда експертів МАГАТЕ, яка присутня на ЗАЕС, повідомила, що електропостачання зникло у середу, 23 листопада, о 15:30, коли його було повністю відключено від мережі, після повідомлень про масштабні ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України.

Спочатку всі 20 дизель-генераторів станції почали працювати автоматично, наразі вісім із них постачають резервну електроенергію, необхідну для всього обладнання, пов’язаного з безпекою. Інші 12 дизель-генераторів знаходяться в режимі очікування.

Команда МАГАТЕ також повідомила, що експлуатаційний персонал станції виконує всі дії згідно з процедурами, пов’язаними з втратою електроенергії за межами майданчика, і що шість реакторів перебувають у безпечному та стабільному стані. Два реактори, які були в режимі гарячої зупинки для забезпечення паром і опаленням станції та сусіднього міста Енергодар, будуть підготовлені до охолодження. Четверо інших залишаються в режимі холодного відключення.

Потреба в безпечному зовнішньому електропостачанні від мережі для всіх ядерних об’єктів є однією із семи незамінних основ забезпечення ядерної безпеки під час збройного конфлікту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Реактори потребують електроенергії для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки, навіть коли вони перебувають у зупиненому режимі та більше не виробляють електроенергію. На випадок зникнення зовнішнього живлення вони мають аварійні дизель-генератори, які можуть забезпечити резервну електроенергію протягом обмеженого періоду часу.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-24 11:23:48