Україна і світ

Зміни зачеплять не всіх: в Україні скасували обов’язкову RFID-мітку для авто

В Україні скасували вимогу обов’язкового маркування автомобілів RFID-міткою. Зміни діють на період воєнного часу, а також протягом 90 днів після закінчення.

Зміни набули чинності 19 серпня щодо ухвали Кабміну №944. Тепер ці маячки виключені з правил дорожнього руху та правил проведення обов’язкового ТО. Щоправда, вже отримані бланки діятимуть до закінчення терміну.

RFID-мітки зробили обов’язковими ще у січні 2019 року – тоді використовувати бланки мали автобуси, вантажівки, а також таксі. Маячок необхідний для відповідності до європейських норм.

Після цього рішення оскаржили і обов’язкові чіпи скасували в липні 2020 року. Вже 2021 року уряду вдалося повернути цю практику.

RFID-мітка використовується для визначення об’єктів на відстані. Вони бувають різної дальності – від 20 см до 300 м. В інших країнах ці мітки використовуються для автоматичного збору плати за проїзд платними дорогами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За останні місяці деякі обмеження для українських водіїв забрали. Наприклад, у Києві скасували платне паркування – це вдалося зробити завдяки рішенню суду. Відомо, що подорожчання послуг за автостоянку визнали незаконним. Про зміни повідомили всіх користувачів програми Київ Цифровий.

Штраф за червоні поворотники в авто
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-27 12:48:23