Україна і світ

Жданов пояснив, чому Україна не могла вдарити по авіабазі РФ у Криму з ОТРК Грім

Україна не могла вдарити російським аеродромом у Криму з ОТРК Грім, оскільки його немає на озброєнні українських Збройних сил.

Про це військовий експерт Олег Жданов розповів на своєму Youtube каналі.

Його запитали, наскільки ймовірним може бути удар України по російській авіабазі в Новофедорівці, що в окупованому Криму, з оперативно-тактичного ракетного комплексу Грім.

– Так, справді, Україна, розробила, створила, випробувала та передала ОПТК Гром із дальністю пуску до 300 км. Справа в тому, що вся технологія була за гроші інвестора, іноземного замовника. Після закінчення та виконання всіх робіт комплекс пройшов держвипробування і був прийнятий на озброєння ЗСУ, бо інакше його не можна продавати, і був переданий правовласнику, – пояснив Жданов.

Таким чином, зробив висновок військовий експерт, в України він значиться номінально.

– Зробити його копію без конструктивних змін ми не можемо, інакше нас звинуватить у порушенні авторських прав. Правовласник забрав комплекс разом із правами та документацією. Він (ОТРК Грім, – Ред.) один раз у нас проїхався Хрещатиком під час параду і всі думали, що він є у складі ЗСУ. Ні. Ми за той парад, до речі, могли мати, і, на мою думку, навіть мали великі неприємності від правовласника, – пояснив він.

За словами Жданова, незважаючи на присутність планів щодо розробки аналогічних комплексів, як-от Грім-2 чи Сапсан, цим планам завадила війна.

Військовий експерт припускає, що в України можуть залишитися якісь досвідчені зразки, але не ОТРК Грім в руках ЗСУ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, чутки про те, що удар по авіабазі РФ у Криму міг здійснити саме заявлений комплекс Грім пішли після того, як New York Times з посиланням на неназваного українського військового чиновника повідомила, що удар був завданий Україною зі зброї “виключно вітчизняного виробництва”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-11 00:00:27

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин