Україна і світ

Зеленський закликав створити спецтрибунал для притягнення до відповідальності Росії

Президент України Володимир Зеленський закликав світову спільноту створити спеціальний трибунал, який притягне до відповідальності Росію за її жорстоку агресію. А ще розповів, що в Україні зареєстрували понад 34 000 воєнних злочинів РФ.

Про це президент заявив під час виступу по відеозв’язку на міжнародній конференції Ukraine Accountability Conference у Гаазі.

За його словами, від ворожих обстрілів щодня гинуть люди та діти, в тому числі. Ще більше людей скалічено. Окупанти не припиняють артилерією буквально спалювати міста на Донбасі.

– Через російську агресію десятки тисяч українців убито, закатовано, скалічено і мільйони депортовано до Росії або позбавлено будинки через бойові дії. Досі встановлюється, скільки українських дітей російські сили викрали та вивезли з України. Попередня цифра страшна – понад 200 тисяч дітей, – сказав президент.

Він зазначив, що від початку широкомасштабної війни українські правоохоронні органи зареєстрували 34 039 злочинів, пов’язаних із російською агресією.

– А уявіть, скільки злочинів вони скоїли з 2014 року, – сказав глава держави, наголосивши, що за всі злочини має бути обов’язкове покарання всіх, хто має хоч якесь відношення до російської агресії.

Зеленський закликав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі притягнути до відповідальності причетних до цих воєнних злочинів.


Президент також вважає, що люди, чиї рішення спричинили війну в Україні, не повинні ховатися за політичним імунітетом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він зазначив, що чинні судові установи з деяких правових причин не можуть притягнути до відповідальності всіх винних.

– Тому й потрібний спеціальний трибунал. Трибунал, який забезпечить справедливе та законне покарання всіх, хто розпочав цю історію катастроф і трагедій, що стали найбільшою війною в Європі з часів Другої світової війни, – зазначив Зеленський.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-14 20:35:39

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин