Україна і світ

Зеленський хоче особисто поїхати на засідання ООН в річницю вторгнення РФ – МЗС

Український лідер Володимир Зеленський хоче особисто відвідати ООН та виступити на засіданні Генеральної асамблеї напередодні першої річниці повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, 24 лютого. Все залежить від ситуації з безпекою.

Про це розповіла в інтерв’ю агентству АР перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, щоб особистий візит Зеленського став можливим, необхідний збіг багатьох факторів, з огляду на ситуацію на фронті та попередження української розвідки про підготовку Росією серйозного наступу в лютому.

– Наш президент хотів би приїхати, у нього є воля чи намір приїхати. Проте все ще залишається питання, чи буде ситуація з безпекою такою, яка дозволить йому приїхати, – наголосила Джапарова.

Як зазначила заступниця міністра, Україна хотіла б, щоб Генасамблея ООН ухвалила одну з двох резолюцій напередодні річниці вторгнення РФ.

Перший документ стосується підтримки формули миру президента Зеленського з 10 пунктів, яка включає відновлення територіальної цілісності України та виведення російських військ. А другий документ передбачає підтримку створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії Росії.

– Ми маємо діяти крок за кроком. Залишається питання, яка з резолюцій буде першою… Я думаю, що ми дізнаємося це дуже скоро, протягом найближчого тижня або двох, – додала Джапарова.

Вона уточнила, що саміт в ООН стане майданчиком для обговорення питань, які Україна вважає важливими, зокрема щодо формули миру. Однак це не означає, що після проведення саміту Україна буде готова підписати мирну угоду чи перемир’я.

Якщо Володимир Зеленський таки приїде на засідання ООН, це буде його другий закордонний візит після повномасштабного вторгнення РФ. 21 грудня він здійснив несподіваний візит до Вашингтона, де зустрівся з президентом США Джо Байденом та виступив в американському Конгресі.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що Генасамблея вже запланувала на 23 лютого дебати високого рівня щодо війни в нашій державі. А 24 лютого відбудеться міністерське засідання Ради безпеки ООН.

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що Україна розраховує провести саміт щодо формули миру до кінця лютого 2023 року, а майданчиком хоче бачити ООН.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Днями посол України в Туреччині Василь Бондар підтвердив, що український саміт миру в ООН має відбутися у Нью-Йорку в річницю російського вторгнення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-14 15:54:22

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин