Україна і світ

Зеленський підтримав транзит аміаку РФ, якщо Москва поверне полонених. У Кремлі не згодні

Президент Володимир Зеленський виступив за ідею відновлення експорту аміаку з Росії через Україну за умови, якщо Кремль поверне українських військовополонених.

Про це Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю Reuters.

Він прокоментував пропозицію ООН щодо відновлення поставок аміаку РФ через Україну, для полегшення глобальної нестачі добрив.

– Я проти поставок аміаку з Російської Федерації через нашу територію. Я б зробив це тільки в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН, – сказав Володимир Зеленський.

Він додав, що під час наступу ЗСУ на Харківщині було взято в полон сотні російських військовослужбовців.

У Кремлі вже встигли виступити проти такого рішення українського лідера.

– Хіба люди й аміак – це одне й те саме?!, – сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, якого цитують російське держінформагентство.

Аміакопровід із Тольятті до Одеси, довжина якого становить понад 2,4 тис. км, на 1,018 км проходить територією України. Його оператором в Україні є Укрхімтрансаміак, а сам аміак доставляють на Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Транспортування російського аміаку було припинено наприкінці 2021 року, проте 6 грудня постачання було відновлено після купівлі “Тольяттііазот” у Самарській області РФ російським бізнесменом Дмитром Мазепіним.

Після повномасштабного вторгнення перекачування аміаку було зупинено, як і відвантаження з ОПЗ. Російський аміак на заводі в Одесі заарештувала влада України, і українське держагентство АРМА почало його продаж.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проти російського олігарха Мазепіна було запроваджено санкції урядом України в середині липня, чим передбачено блокування його активів, заборона виведення капіталів за межі України і зупинка виконання економічних і фінансових зобов’язань.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-17 01:28:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин