Україна і світ

Зеленський до жителів окупованих територій: намагайтесь поїхати, чи переходьте на позиції ЗСУ

Українцям на окупованих територіях слід берегти своє життя та якомога обережніше уникати “мобілізації”, яку проводять окупанти за захоплених землях України.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 19 жовтня.

Президент розповів, що протягом дня зустрівся з єврокомісаром з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями та провів розмову з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

За його словами, ключовими темами були зусилля для подальшого звільнення українців із російського полону, оборонна співпраця та експорт українського продовольства.

Крім того, президент мав переговори з міністром закордонних справ Греції, який прибув із візитом до Києва вже втретє за час із 24 лютого.

– Завтра братиму участь у саміті Європейського Союзу – звертатимусь до партнерів. Ключова тема, звісно, – виклики нашій енергетиці, українській та європейській. Будемо реагувати спільно на терористичну загрозу, – наголосив він.

Володимир Зеленський розповів, що 19 жовтня мав зустріч в Офісі президента з з представниками посольств Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів та Іспанії щодо посилення нашої протиповітряної та протиракетної оборони.

– Працюємо для того, щоб гарантувати повну безпеку українському небу. Ми вже маємо суттєві результати: протягом місяця збито 233 Шахеди й десятки ракет. Лише за сьогодні й лише на Київському напрямку знищено 10 іранських дронів. Ще 11 Шахедів збито завдяки воїнам повітряного командування Південь, – сказав президент і подякував за “чудову роботу”.

Водночас український лідер наголосив, що є результати й на інших напрямках.

– Але, на жаль, є і влучання. Є нові пошкодження критичної інфраструктури. Цієї доби три енергетичні об’єкти були знищені ворогом. Звичайно, ми зробимо все можливе, щоб відновити нормальні енергетичні можливості нашої країни. Але для цього потрібен час. І для цього потрібні наші з вами спільні зусилля. Завтра – ще більше, ніж раніше, – пояснив він.

Володимир Зеленський заявив, що усі роз’яснення будуть як від керівників обласних адміністрацій, так і від урядовців.

– Але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрики, – сказав він.

Президент закликав не вмикати зайву електротехніку та обмежити споживання електрики у тій техніці, яка потребує багато енергії.

– Завтра дуже важливо, щоб споживання було максимально свідомим, тоді й графіки стабілізаційних відключень будуть коротшими, – сказав він.

Він також провів загальну нараду з питань енергетики, в якій взяли участь Офіс президента, уряд та енергокомпанії.

– Готуємося до всіх можливих сценаріїв з огляду на зимовий сезон. Виходимо з того, що російський терор буде спрямований на енергообʼєкти, поки з допомогою партнерів не забезпечимо можливість збивати 100% ворожих ракет і дронів, – сказав він.

Президент окремо звернувся до українців у тимчасово окупованих районах півдня та сходу України.

– Найближчим часом окупанти намагатимуться забрати чоловіків у свою армію. Всюди так само, як у Донецьку й Луганську. Будь ласка, уникайте цього так, як можете. Намагайтеся виїхати з окупованої території. Якщо ж ви не можете цього зробити й опинитеся в російських військових структурах, за першої ж нагоди намагайтеся скласти зброю та прийти на українські позиції, – сказав він.

Зеленський закликав до головного – берегти своє життя.

– І обов’язково допомагайте іншим нашим людям, які поруч із вами. Наше спільне завдання – вистояти. Вистояти проти цих неадекватів, – сказав він.

Президент додав, що Росія пів року цуралася навіть слова “війна”, карала за нього росіян кримінальними справами, а тепер сама ж оголошує “воєнний стан” на окупованій території.

– Окупанти самі принесли війну на нашу землю під свою постійну брехливу тріскотню про нібито переговори, а тепер підписують якісь укази, що закріплюють війну. Ну, що можу сказати, просто істерика у “товаріщєй чєкістов”. Істерика, яка буде то більшою, що ближчою буде поразка Росії, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент додав, що увечері підписав черговий указ про нагородження 71 військовослужбовця Збройних Сил України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-20 02:29:08