Україна і світ

Здатні збивати ракети і БПЛА: німецька компанія виготовить для України ППО Skynex

Німецька компанія Rheinmetall виготовить для України два зенітно-ракетні комплекси Skynex, які здатні збивати безпілотники та крилаті ракети.

Про це пише видання Handelsblatt із посиланням на джерела в урядових колах. Зазначається, що поставки заплановано на початок 2024 року.

Компанія Rheinmetall підтвердила початок виробництва цих ЗРК у п’ятницю, 9 грудня, проте не назвала країну-отримувача. Згідно з даними урядових джерел, йдеться саме про Україну.

Характеристики ППО Skynex

Комплекси Skynex призначені для протиповітряної оборони ближнього радіуса дії. Система здатна збивати безпілотники або крилаті ракети 35-міліметровою гарматою Oerlikon Mk3.

Гармата має ефективну дальність стрільби 4 тис. метрів та скорострільність 1 тис. пострілів за хвилину.

Гарматний модуль оснащений радаром стеження X-Band, який забезпечує функцію автономного пошуку сектора, що робить наведення простим та швидким.

Стеження та ураження виконуються автоматично завдяки вбудованим процесором управління вогнем. Системою можна дистанційно керувати з іншого місця.


До Skynex можна під’єднати інше обладнання та системи озброєння, у тому числі радар виявлення Oerlikon X-TAR3D Tactical, 35-мм спарену гармату Oerlikon GDF009 TREO, лазерну гармату Oerlikon та нову ракету Denel Cheetah C-RAM (Counter-Rocket, Artillery, Mortar).

Вартість двох одиниць Skynex оцінюється в €182 млн. Очікується, що витрати будуть покриті урядом Німеччини.

За даними експертів, Skynex та поставлені Німеччиною Україні Iris-T, є достатньо точними засобами ППО.

Водночас Skynex має певну фінансову перевагу у порівнянні з іншими системами, оскільки, наприклад, збиття літака коштує близько €4 тис.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Rheinmetall

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 20:39:56