Львівський портал

Збитки, завдані Львову російською атакою 4 вересня, оцінили у мільярд гривень

Загальні збитки, яких завдала Росія своєю ракетно-дроновою атакою по Львову у ніч на 4 вересня, оцінили в 1 млрд грн. Про це повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко під час сесії Львівської міськради 12 вересня.

«Якщо говорити про загальну суму збитків, якої завдала мешканцям Львова ця атака, то можна говорити орієнтовно про 1 млрд грн. Зрозуміло, що програми компенсацій націлені на вирішення найкритичніших потреб – відновлення будинків, де це можливо, щоб люди змогли повернутись у свій дім. Де це буде неможливо, ми запропонуємо інший юридичний механізм, якраз над цим працюємо, зустрічаємося з мешканцями», – поінформував посадовець.

За його словами, в цей 1 млрд грн включене також і руйнування приватної власності львів’ян, зокрема автомобілів. Втім, як відомо, такі збитки не компенсовують.

«Тому ми працюємо максимально для того, щоб відновити пошкоджені й зруйновані будинки, їх є 189, в тому числі 19 пам’яток архітектури. Станом на сьогодні мобілізована робота з більшістю міжнародних фондів, з компаніями, які погодились взяти будинок під свою опіку», – додав Андрій Москаленко.

Наразі у бюджеті Львова знайшли 200 млн грн на відновлювальні роботи після обстрілу Росії 4 вересня. Водночас готовність доєднатись до відбудови житлових будинків вже заявила Польща, а також низка компаній у межах оголошеної ініціативи «Візьми будинок під опіку». До неї долучились вже 35 українських підприємств та закордонних організацій. Загалом вони нададуть на ці потреби, за словами Москаленка, 100 млн грн.

Внаслідок російського обстрілу 4 вересня у Львові пошкоджено 189 будинків у Франківському та Залізничному районах, 19 із них є пам’ятками архітектури. Загалом під атакою опинились будівлі майже на сорока вулицях.

15 будинків у Залізничному районі зазнали таких руйнувань, що наразі є непридатні для проживання. Також пошкоджено 26 підприємств, 7 освітніх закладів, дві медустанови, два заклади спорту та один – культури. Загалом у будинках у Львові вибито 3446 вікон.

Додамо, що львів’янам, чиї будинки зазнають пошкоджень внаслідок російських обстрілів, місто компенсовує вартість встановлення нових вікон (до 12 тисяч грн за кожне) та вхідних дверей (до 8 тисяч грн). Також можна отримати 15 тисяч грн за затоплення квартири, спричинене гасінням пожежі. Детальніше про механізм оформлення такої компенсації читайте за цим посиланням.

Нагадаємо, уночі 4 вересня російські окупанти атакували Львів дронами і ракетами. Повітряні Сили попереджали, зокрема про «Кинджали» у напрямку Львова. 

Загинули семеро львів’ян, в тому числі й двоє дітей. Поранення отримали 66 людей. Серед убитих – жінка із трьома доньками.

Відомо, серед поранених була 22-річна дівчина. Медики дістали з серця потерпілої уламок російської ракети і врятували їй життя.

Станом на 11 вересня, у лікарнях Львова залишались 15 людей, які постраждали від російського обстрілу 4 вересня. У реанімації досі лежать два важкопоранені пацієнти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-12 08:52:06