Україна і світ

Збирають докази допомоги РФ: фахівці ГУР досліджують збиті іранські дрони

Воєнна розвідка України збирає докази причетності представників іноземних країн, зокрема Ірану, до постачання зброї та комплектуючих до країни-агресора Росії.

Про це поінформували в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Фахівці воєнної розвідки, зокрема, вивчають безпілотники (БПЛА), які РФ використовує під час атак на цивільну інфраструктуру України.

Експерти ГУР розібрали та дослідили один із іранських дронів-камікадзе Shahed-136, який був збитий у жовтні поблизу Одеси. Собівартість таких безпілотників доволі низька, однак вони мають чималу дальність (близько 1,5 тис. км) та час перебування в повітрі до 9 годин.

Максимальна висота польоту Шахедів сягає 4 км. Бойова частина дрона становить 40 кг, довжина – 3,3 м, а ширина – 3 м.

РФ останнім часом усе частіше почала застосовувати іранські дрони-камікадзе для ударів по території України. Збивати ці безпілотники досить важко, особливо вночі. Однак українські бійці вже навчилися ефективно їх знищувати та приземлили понад 300 Шахедів.

– Їх наводять роями, щоб знесилити наші системи ППО, щоб хоч один із них, але досягнув своєї цілі, – пояснив військовослужбовець ЗСУ Василь.

Після аналізу докази причетності інших країн до постачання зброї Росії передають до міжнародних організацій для накладення на них економічних санкцій.

Нещодавно в українській розвідці поінформували, що Іран планує передати РФ нову партію бойових дронів (понад 200 одиниць) на початку листопада цього року.

Крім того, є інформація, що Іран може передати РФ балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar SRBM. За словами керівника ГУР Міноборони Кирила Буданова, Росія може застосувати ці ракети проти України вже в листопаді.

Джерело: ГУР Міноборони України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ГУР Міноборони України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-04 14:44:54