Зберегти максимум користі: найздоровіші методи приготування смачної їжі
Експерти розповіли про щадні способи приготування смачної та корисної їжі, які доступні практично на кожній кухні.
Приготування на пару
Цей метод не вимагає додавання жиру і сприяє збереженню харчових речовин в овочах, які часто втрачаються під час варіння.
На пару можна готувати:
- моркву;
- броколі;
- спаржу;
- цвітну капусту;
- рибу і молюсків, таких як мідії.
Стір-фрай
Це традиційний азіатський метод швидкого смаження, за якого продукти постійно перемішуються. Він дає змогу швидко готувати невеликі рівні шматочки у вок або сковорідці з антипригарним покриттям, використовуючи мінімальну кількість олії, наприклад, маслинової, ріпакової або соняшникової.
Невелика кількість рослинної олії та короткий час приготування допомагають зберегти вітаміни та мінерали. Цей метод часто застосовують для:
- риби;
- тофу;
- овочів;
- нежирного м’яса або птиці.
Гриль
Гриль дає змогу стікати жиру під час приготування. Рекомендується використовувати гарячий гриль, щоб продукти не пригорали, а для додавання аромату можна використовувати різні трави та спеції.
На грилі часто готують:
- фрукти: манго, персики, ананас;
- овочі: перець, цукіні, баклажан, помідори;
- тофу;
- рибу або молюсків;
- нежирні шматки м’яса або птиці.
Пашот
Цей метод приготування їжі не потребує жиру, даючи змогу білку готуватися без втрати вологи. Продукти варять у воді, бульйоні або вині за температури, нижчої за точку кипіння, до повної готовності. курку та рибу.
Випікання
Для рівномірного й повільного приготування в духовці використовується сухий жар, який зазвичай не потребує додавання жиру.
Запікання використовують для:
- хліба;
- морепродуктів;
- овочів;
- нежирного м’яса або птиці.
Тушкування
Під час тушкування сік залишається в маленьких шматочках продуктів, що допомагає зберегти їхні харчові речовини. Інгредієнти спочатку смажать у каструлі, потім повільно готують із невеликою кількістю рідини: води або бульйону.
Цей метод часто використовують для приготування:
- рагу;
- супів;
- запіканок.
Джерело: Government of Canada
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-26 11:26:00