Україна і світ

Зберегти максимум користі: найздоровіші методи приготування смачної їжі


Експерти розповіли про щадні способи приготування смачної та корисної їжі, які доступні практично на кожній кухні.

Приготування на пару

Цей метод не вимагає додавання жиру і сприяє збереженню харчових речовин в овочах, які часто втрачаються під час варіння.

На пару можна готувати:

  • моркву;
  • броколі;
  • спаржу;
  • цвітну капусту;
  • рибу і молюсків, таких як мідії.

Стір-фрай

Це традиційний азіатський метод швидкого смаження, за якого продукти постійно перемішуються. Він дає змогу швидко готувати невеликі рівні шматочки у вок або сковорідці з антипригарним покриттям, використовуючи мінімальну кількість олії, наприклад, маслинової, ріпакової або соняшникової.

Невелика кількість рослинної олії та короткий час приготування допомагають зберегти вітаміни та мінерали. Цей метод часто застосовують для:

  • риби;
  • тофу;
  • овочів;
  • нежирного м’яса або птиці.

Гриль

Гриль дає змогу стікати жиру під час приготування. Рекомендується використовувати гарячий гриль, щоб продукти не пригорали, а для додавання аромату можна використовувати різні трави та спеції.

На грилі часто готують:

  • фрукти: манго, персики, ананас;
  • овочі: перець, цукіні, баклажан, помідори;
  • тофу;
  • рибу або молюсків;
  • нежирні шматки м’яса або птиці.

Пашот

Цей метод приготування їжі не потребує жиру, даючи змогу білку готуватися без втрати вологи. Продукти варять у воді, бульйоні або вині за температури, нижчої за точку кипіння, до повної готовності. курку та рибу.

Випікання

Для рівномірного й повільного приготування в духовці використовується сухий жар, який зазвичай не потребує додавання жиру.

Запікання використовують для:

  • хліба;
  • морепродуктів;
  • овочів;
  • нежирного м’яса або птиці.

Тушкування

Під час тушкування сік залишається в маленьких шматочках продуктів, що допомагає зберегти їхні харчові речовини. Інгредієнти спочатку смажать у каструлі, потім повільно готують із невеликою кількістю рідини: води або бульйону.

Цей метод часто використовують для приготування:

  • рагу;
  • супів;
  • запіканок.

Джерело: Government of Canada

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-26 11:26:00