Україна і світ

Захід попереджає Анкару про санкції, якщо Туреччина допомагатиме РФ – FT

Західні країни все більше стривожені економічною співпрацею, що поглиблюється між Туреччиною і Росією, і попереджають Анкару про обмежувальні заходи, якщо вона допомагатиме Путіну уникати санкцій.

Про це пише британське видання Financial Times.

Шість західних офіційних осіб заявили Financial Times, що вони стурбовані обіцянками Реджепа Ердогана та Володимира Путіна розширити свою співпрацю у сфері торгівлі та енергетики.

Один європейський чиновник сказав, що в ЄС стурбовані тим, що Туреччина дедалі більше стає платформою для торгівлі з Росією.

Раніше Вашингтон неодноразово попереджав, що запровадить санкції щодо країн, які допомагають Росії обходити санкції. Так, у червні заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо попередив турецькі офіційні особи та стамбульських банкірів, щоб вони не ставали провідником незаконних російських грошей.

Financial Times пише, що один високопоставлений західний чиновник припустив, що країни можуть закликати свої компанії та банки піти з Туреччини, якщо Ердоган виконає зобов’язання перед Путіним. А це спричинить чималі економічні втрати для країни – близько 800 млрд доларів.

Туреччина глибоко інтегрована у західну фінансову систему, а бренди від Coca-Cola та Ford до Bosch та BP мають гарний прибуток у країні.

Зазначається, що у Брюсселі поки що не обговорювали можливі наслідки для Туреччини. Та й усі деталі зустрічі Путіна та Ердогана в Сочі ще не зрозумілі.

За підсумками зустрічі двох президентів, віцепрем’єр РФ Олександр Новак заявив, що Туреччина погодилася платити за російський газ у рублях. А ще Путін та Ердоган обговорили подальший розвиток банківських зв’язків та розрахунків у рублях та лірах.

А Ердоган згадав про російські карти Світ, які дозволяють росіянам розплачуватись у Туреччині, оскільки Visa та Mastercard призупинили роботу у РФ.

Ердоган заявив, що карти Світ допоможуть російським туристам оплачувати покупки та готелі. А західні офіційні особи побоюються, що їх можуть використовувати для обходу санкцій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Варто зазначити, що дипломатичні відносини між Туреччиною та Заходом досить натягнуті. Вашингтон ввів санкції проти Анкари у 2020 році у відповідь на покупку системи ППО С-400 у Москви.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-07 16:50:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин