Україна і світ

Завдання хакатону – допомогти військовим на землі, у повітрі, на воді та у кіберпросторі здолати агресора – помічник Генсека НАТО

Про це Девід Катлер, помічник Генсека НАТО з питань розвитку кібербезпеки сказав під час Національного оборонного хакатону, що триває у Києві.

– Мені приємно брати участь у відкритті хакатону, який є чудовою ініціативою. Вона об’єднує українські організації безпеки та оборони, а також галузевих і міжнародних експертів, які разом зі мною працюють над актуальними проблемами безпеки України. Україна бере участь у подібних ініціативах НАТО з 2017 року, і українські хакери продемонстрували неймовірні навички, талант, отримавши нагороди під час хакатонів 2017, 2018 та 2020 років, які проводив комітет НАТО з питань трансформації. Нинішній хакатон є лише одним із прикладів того, як Україна продовжує впроваджувати інновації та швидко розвивати нові можливості, попри те, що росія продовжує жорстоку та неспровоковану війну. НАТО найрішучішим чином засудило війну росії проти України, яка значною мірою підриває міжнародну безпеку та стабільність і є грубим порушенням міжнародного права. Наша підтримка незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України непохитна.

Окрім політичної підтримки, НАТО та Україна упродовж багатьох років активно співпрацювали на практиці. Це взаємовигідне партнерство охоплює широкий спектр заходів – від розбудови спроможностей України та взаємодії з силами НАТО до сприяння реформам у Центрі оборони та безпеки України. На літньому саміті 2016 року заходи Альянсу на підтримку України стали частиною всебічного пакета допомоги, який включає широкий спектр програм нарощування потенціалу та трастових фондів, зосереджених на ключових сферах, таких, як кіберподіїCFO, логістика та протидія гібридній війні, – сказав Девід Катлер.

Він зазначив, що кіберборотьба,  як і була, так і є одним із ключових аспектів війни рф проти України.

– Напередодні лютневого вторгнення росія використовувала скоординовані дії у кіберпросторі, щоб націлити на українські об’єкти та отримати значні кінетичні переваги. Відтоді рф продовжує невпинно використовувати атаки,щоб вивезти з ладуважливу інфраструктуру, проводити кібердиверсії, використовувати деструктивні атаки на основі шкідливих програм, а також використовувати інші наступальні кіберінструменти. російські атаки за допомогою зловмисного програмного забезпечення, створеного для видалення даних, продовжують націлюватися на організації в українському державному, комерційному та енергетичному секторах.

Примітним прикладом стала атака на супутникову мережу, яка вплинула на підключення до Інтернету для десятків тисяч людей по всій країні. Ми повинні й надалі бути пильними щодо потенційних кібератакна критичну інфраструктуру як в Україні, так і в країнах, які надають підтримку Києву та створюють обмеження підсанкційній росії. Однак, у поточному середовищі кібернетичних загроз є не лише такі державні сили, як росія, але й нові державні суб’єкти та  кількість недержавних суб’єктів, що зростають. Однією з помітних тенденцій, яку вони спричиняють, є збільшення кількості кібератак на країни-союзники України.

Обмін досвідом України та НАТО у сфері кібербезпеки

– Я хотів би окремо відзначити проєкти НАТО щодо підтримки України з обміну досвідом, який є однією з ініціатив комплексного пакета допомоги. Цей проєкт спрямований на сприяння своєчасному обміну інформацією та знаннями між Україною та країнами НАТО шляхом надання доступу до доктрин, стандартів, найкращих практик членів НАТО, експертів із предметних питань та навчання. І загалом це надає Україні місце за столом переговорів країн НАТО та міжнародних подій.

Експерти НАТО раді зробити свій внесок у національний оборонний хакатон, підтримуючи команди в їхніх зусиллях з розробки критично необхідних рішень для безпеки та оборони України. Сучасна геополітична архітектура диктує потребу захищати будь-який безпечний кіберпростір за допомогою спільних зусиль.

Країни НАТО напрацьовують колективну стійкість до кібератак

– Ось чому такий альянс країн, як НАТО і його партнерська мережа по всьому світу є такими життєво важливими в цей критичний момент для нашої спільної безпеки. Наші глави держав і урядів визнали виклики кіберсфери на Брюссельському саміті в червні 2021 року, де вони схвалили нову комплексну політику кіберзахисту для Альянсу. Союзники визнають, що природа кіберпростору вимагає комплексного підходу для об’єднання зусиль у політичних, військових і технічних аспектах.

– Я хотів би окремо відзначити надзвичайний рівень міжвідомчої співпраці між державними та приватними структурами, яка йде на організаційну роботу. Це відбувається. Тісна співпраця з провідними представниками державного, приватного та академічного секторів є ключем до успішного розвитку та впровадження нових технологій. Ця співпраця допомагає нам розширити наше розуміння колективного кіберзахисту та дає нам можливість переглянути наші визначення спроможностей і дослідити нові шляхи співпраці між країнами, академічними колами, приватним сектором та іншими міжнародними організаціями. Використовуючи ці синергії, ми підвищуємо нашу колективну стійкість до кібератак, нашу стійкість, а також краще розвиваємо наші власні кібер-можливості. Ми всі взаємопов’язані, і ніде більше, ніж у кіберпросторі.

Зловмисна кібердіяльність, націлена на одного, може вплинути на всіх нас, тому ми створили та продовжуємо будувати міцну кіберспільноту, обмінюючись знаннями про те, які загрози представляють найбільшу небезпеку, досвідом щодо того, як їх виявляти та захищатися від них, а також ідеями щодо того, як забезпечити наш Альянс як партнерів у найближчій перспективі.

Такі ініціативи, як цей оборонний хакатон, служать певним «інкубатором»для талантів, які генерують ці ідеї і проєкти.

Враховуючи вміння та таланти наших українських колег, я впевнений, що експертам НАТО буде багато чого навчитися у команд-учасниць, і що їхній досвід у застосуванні новітніх технологій на полі бою також буде дуже корисним для всіх.

На цій ноті я хотів би звернутися до самих команд хакатону. У міру розвитку загроз і розвитку технологій ми будемо розвиватися. Цього тижня у вас є важливе завдання, оскільки кінцева мета полягає в тому, щоб ваші рішення допомагали військовим на землі, у повітрі, на морі та в кіберпросторі. І я не сумніваюся, що з вашими вміннями та мотивацією ви досягнете саме цього. Я бажаю вам щасливого тижня та успіхів у цій події. Щиро дякую за можливість поговорити з вами сьогодні, – сказав Девід Катлер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото Олександра Козубенка

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-26 15:07:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин