Львівський портал

Засипана капуста: рецепт страви зі Львівщини, яку віднесли до культурної спадщини

Віднедавна засипана капуста належить до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Цю традиційну страву готують саме на Львівщині, а за переказами її любив сам Іван Франко.

Як розповідають у Міністерстві культури та інформаційної політики, традиція приготування засипаної капусти побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці, а також у містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області.

Подібні страви готують і в інших частинах України, але там вони мають свої особливості.

«Культура споживання засипаної капусти – це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята», – йдеться у повідомленні.

Як свідчать перекази, засипана капуста була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, письменник й етнограф Іван Нечуй-Левицький, письменник Михайло Коцюбинський, колекціонерка української вишивки Ольга Бачинська. До вподоби вона була й українській оперній діві Соломії Крушельницькій.

Рецепт засипаної капусти

Для приготування потрібні такі продукти: капуста, пшоно, цибуля, олія, молоко, сметана, гриби та м’ясо. Хоча уніфікованого рецепта не існує, технологія приготування має спільні риси.

Квашену капусту відварюють до напівготовності, зливають воду. Потім додають молоко й доводять до кипіння. Далі додають промиті зерна пшона і варять до готовності.

Далі у сковороді розтоплюють масло, додають дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля стає прозорою, до неї доливають домашню сметану та, помішуючи, тушкують протягом 5 хвилин. Потім усе це додають до капусти та вимішують. Якщо капуста надто густа, можна долити ще трохи молока.

Деякі господині, знявши страву з вогню, кладуть зверху гілочки вишні або смородини і залишають на деякий час, щоб страва просочилася ароматом. Окремо готують шкварки, грибну підливку і з ними подають засипану капусту.

Найсмачніша, найзапашніша засипана капуста є та, яку готують у печі, чи братрурі [піч у п’єці]. Також слід вибрати якісні продукти, правильно проварити страву і дати їй настоятись після приготування, щоб смаки краще поєдналися.

Нагадаємо, що до нематеріальної культурної спадщини України належить ще одна традиційна страва, яку готують на Львівщині, – Яворівський пиріг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-31 14:32:37