Україна і світ

Запорука щастя й успіху: психологи про те, чому так важливо визначити свої цінності


Експерти популярного онлайн-ресурсу Психологічна допомога розповіли, чому важливо знати свої цінності та як їх визначити.

– Кожен із нас шукає своє місце у світі. Але як знайти правильний шлях, якщо ти не зовсім розумієш, чого хочеш? Відповідь криється в наших цінностях – внутрішніх маяках, які спрямовують нас життєвою дорогою, – зазначають психологи.

Важливість життєвих цінностей

Цінності – це глибокі переконання про те, що важливо в житті. Це те, що мотивує нас, надає сенсу нашим діям і допомагає ухвалювати рішення.

Цінності допомагають нам обрати правильний напрямок і не збитися зі шляху. Коли ми знаємо свої цінності, нам легше вирішувати важливі питання.
Живучи в гармонії зі своїми цінностями, ми відчуваємо більше щастя і задоволення.

Як визначити свої цінності

Саморефлексія. Чесно дайте собі відповіді на такі запитання:

  • що я відчуваю?
  • що для мене важливо?
  • у що я вірю?
  • які моменти в житті були найзначнішими?

Проаналізуйте, які цінності стояли за цими моментами. Зверніть увагу на свої емоції під час різних подій. Подумайте над тим, що приносить вам радість. Сформулюйте свої основні переконання про життя, людей, світ.

Аналіз минулого та майбутнього. Згадайте ситуації, які сильно вплинули на вас. Які уроки ви з них винесли?

Уявіть ідеальне майбутнє життя. Які цінності лежать в його основі?

Спостерігайте за людьми, які вас надихають. Це може бути хтось зі знайомих, знаменитість або історичний персонаж. Запитайте себе, чим вони вас приваблюють? Які їхні цінності, і чи можете ви на них орієнтуватися?

Визначення своїх цінностей – це двері до більш усвідомленого і щасливого життя. Досліджуйте себе і відкривайте нові горизонти, резюмують експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна підтримка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 09:13:27