Україна і світ

Заміна експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС затримується майже на місяць – Гроссі

Ротація групи експертів МАГАТЕ, які наразі перебувають на майданчику Запорізької АЕС, вкотре затримується, цього разу – більш як на три тижні.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі.

Він сподівається, що їх замінять наприкінці цього тижня, і вкотре закликав усі зацікавлені сторони до конструктивних зусиль для того, щоб це сталося якнайшвидше.

Зараз дивляться

За його словами, експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС з початку січня, повідомили, що вдень 27 лютого чули близько 20 “детонацій”, а також про те, що за останні кілька тижнів РФ посилила охорону.

– Це тривожна тенденція, яка свідчить про нагальність і важливість створення зони ядерної та фізичної ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції, – сказав Гроссі, наголосивши, що докладає дипломатичних зусиль для якнайшвидшого узгодження та впровадження цієї зони.

Водночас, за його даними, рівень води в Каховському водосховищі, з якого вода подається у ставок-охолоджувач для ЗАЕС, останніми тижнями стабілізувався.

Наразі п’ять груп МАГАТЕ продовжують вивчати ситуацію з ядерною безпекою на всіх майданчиках Запорізької АЕС.

Напередодні Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти через брак фахівців набирають працівників для Запорізької АЕС без відповідної освіти та досвіду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: IAEA

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-01 19:09:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин