Україна і світ

Законопроєкт 5655 завершує сміливу та складну реформу містобудування – заступник Мінцифри

За два роки реформування одну з найбільш корумпованих сфер в Україні – будівництво – поступово перетворюють на одну з найпрозоріших. А законопроєкт 5655, ухвалений Верховною радою напередодні є завершенням складної та сміливої реформи.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб. 

За його словами, ще два роки тому будівельний реєстр фізично знаходився не в Україні, а в приватних руках.

– Будь-які зміни в цей реєстр могли внести (і регулярно вносили) старим числом, могли запросто підмінити будь-який дозвіл чи документ (що також робили регулярно), а в окремих полях реєстру навіть робилися примітки не двозначного характеру, – написав Вискуб, опублікувавши скріншот відповідних дописів в реєстрі. 

Він додав, що отримати документацію на об’єкт чи хоча б дізнатися про наявність необхідних документів було нереально.

– Так само було нереально отримати дозвіл на початок будівництва чи сертифікат про готовність об’єкта без хабаря з конкретною таксою в залежності від регіону, про яку всі знали і господарям цього державного бізнесу це приносили кілька мільярдів грн на рік, – додав він. 

За словами заступника міністра, за останні два роки, будівельний реєстр став сучасною та безпечною ІТ-системою, що належить державі, він доступний у формі відкритих даних, де можна побачити всі об’єкти та документи на них, у тому числі на мапі. 

– Кожен дозвіл передбачає наявність QR-коду, що у т.ч. розміщується на будівельному майданчику для перевірки законності будівництва та необхідного пакету документів. Кожен документ від містобудівних умов, проєкту, до сертифіката наявний в єдиній системі та підписаний КЕП уповноваженої особи для унеможливлення підробок чи будь-яких маніпулювань надалі. Більшість послуг вже надається онлайн, а частина, навіть, автоматично без чиновника на підставі перевірки даних в інших реєстрах та кадастрах, – зазначив Вискуб. 

Вискуб вважає, що для завершення реформи та повної автоматизації всіх процесів та послуг не вистачало закону.

– Закон дуже сміливий та реформаторський. І там дійсно є норми, які передбачають передачу окремих повноважень від чиновників (які не мають експертизи та працюють за мізерну плату, але роблять дорогу експертну роботу) до бізнесу.

Я впевнений, що за цим майбутнє. І передача ряду функцій від влади до авторизованого бізнесу з жорстким контролем та відповідальністю є дуже ефективним інструментом для реформування застарілої, забюрократизованої та, зрештою, корумпованої системи державного управління окремими сферами», – підкреслив Вискуб.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вискуб додає, що за останні два роки одна з найбільш корумпованих сфер в Україні, стала однією з найбільш прозорих.

– 5655 дозволяє завершити цю складну та сміливу реформу. Сподіваюсь ми не прогавимо цей шанс! – підсумував він.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-15 14:31:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин