Львівський портал

Забудовник хоче майже майже 3 га землі під житло на Сихові. Мерія проти

Компанія «Агрокультура Захід» претендує на ділянку площею 2,7 га на Сихові, поруч з духовною семінарією Святого Духа, для будівництва багатоквартирного будинку. Однак Львівська міська рада виступає проти цієї забудови й пропонує створити на цій території простір Пам’яті для родин загиблих військових. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Простір Пам’яті стане місцем, де сім’ї загиблих Героїв могли б висадити іменні дерева чи зустрітись, щоб поговорити та підтримати один одного, просто провести разом час. Ініціативу підтримують громадські організації, зокрема ГО «Родин полеглих героїв Львівщини».

Мова йде про територію між автобусним заводом та духовною семінарією – в районі вулиці Хуторівка, через дорогу від гуртового ринку «Шувар».

«І розташування ділянки, і її рельєф (а тут навіть є невелике озерце), і попередня концепція простору – наразі все зійшлось. Спільне бачення і представників міської ради, і родин військових: тут вийде гарний простір Пам’яті, треба робити», – каже Зубач.

Однак ТзОВ «Агрокультура Захід», що є правонаступником ПАТ «Квіти Львова», викупило будинок із сараєм за адресою вул. Хуторівка, 51. Дерев’яна будівля була оформлена як багатоквартирний будинок. В обхід міської ради на основі технічної документації було сформовано земельну ділянку площею 2,76 га та оформлено на неї кадастровий номер за категорією «землі житлової та громадської забудови».

«І тепер – увага! – згадане ТзОВ просить міську раду на найближчій сесії затвердити їм оце все всупереч містобудівній документації, зокрема плану зонування Сихівського району та генплану. І фактично віддати ТзОВ “АГРОКУЛЬТУРА ЗАХІД” під забудову 2,7 міської землі», – додав перший заступник міського голови Львова.

Як повідомляв Львівський портал, ще у вересні 2021 року мерія Львова заявила про захоплення майже гектара комунальної землі на вул. Хуторівка, 51 під масштабну забудову компанією «Агрокультура Захід».

Міська інспекція ДАБК тоді виявила самовільні будівельні роботи на цій території, а мерія планувала звернутись до прокуратури для перевірки законності реєстрації права власності на тамтешні будівлі та на яких підставах компанія користується землею.

Влітку 2023 році на депутатському порталі опублікували проєкт ухвали про надання в оренду 2,7646 га на вулиці Хуторівка, 51 «Агрокультура захід», але це питання так і не потрапило на пленарне засідання. Ймовірно, через низку зауважень до проєкту ухвали. Зокрема, передбачалося, що ділянка охоплює озеленені території та навчальну зону, де багатоквартирна забудова не передбачена.

Крім того, у липні 2023 року поліція розпочала досудове розслідування щодо цієї ділянки за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем). Виявилося, що цільове призначення сформованої земельної ділянки суперечило містобудівній документації, а даних про дозвільні документи на будівельні роботи не було в реєстрах.

Директоркою «Агрокультура захід» є Оксана Званич, яка також є бухгалтером «Галерея-центр» Ірини та Володимира Женчаків. А також є керівником «Аура енергія» того ж Володимира Женчака, який відомий як віцеголова наглядової ради ПАТ «Мульті Весте Україна 3» (ця компанія володіє ТРЦ Forum Lviv).

ТОВ «Агрокультура захід» засноване компанією «Шельф 1», власниками якої є Ольга Мандзюк (82%) і Христина Федюк (18%). Мандзюк виявилась підписантом у ПАТ «Мульті Весте Україна 3», а раніше була керівником у «Мол девелопмент», поки її не замінив Володимир Женчак. Мандзюк також є співвласницею підприємства «Коктейль стар» разом з Андрієм Залуцьким.  Щодо другої співвласниці «Агрокультура захід», то Христина Федюк є співвласницею у ТОВ «Прогрес-Львів», що виробляє взуття.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Facebook/Любомир Зубач

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-10 13:12:20