Україна і світ

За рік планується реформувати систему ВЛК – Веніславський

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський заявив, що реформа військово-лікарської комісії триватиме до року.

Він повідомив, що діяльність ВЛК розглядалася на засіданні оборонного парламентського комітету за участю представників Міністерства оборони, військово-лікарських комісій, громадськості.

– Очевидно, що є дурні і застарілі підходи у проходженні ВЛК, – зазначив посадовець. –  Наприклад, коли людина з інвалідністю, без кінцівок, змушена раз у пів року – рік засвідчувати, що вона все ще має інвалідність. Це дурість, від якої ми точно будемо відмовлятися.

Комітет уже напрацював законодавчі зміни, які мають вирішити це питання, щоб не знущатися з людей і не виставляти себе недорозвиненою країною, додав він.

Веніславський переконаний, що один із напрямів, який точно вирішить проблеми у сфері діяльності військово-лікарських комісій, – це максимальна цифровізація, електронні черги, надання всіх необхідних медичних документів в електронному вигляді .

Зараз дивляться

Окрім того, депутат наголосив, що необхідно усунути будь-які корупційні ризики під час проходження ВЛК, зокрема, щоб на рівні медичних комісій не видавали фальшиві висновки про непридатність до військової служби.

Парламентарій поінформував, що Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки спільно з Комітетом ВР із питань антикорупційної політики напрацьовують певні запобіжники, які унеможливлять корупцію.

Щодо можливих термінів реформування діяльності ВЛК Веніславський зауважив, що це забюрократизована система, яка керується багатьма підзаконними нормативно-правовими актами. Насамперед потрібно напрацювати законодавчі зміни. Думаю, що це займе декілька місяців.

– Я вважаю, що протягом року ми можемо створити більш-менш цивілізовані правила діяльності ВЛК, – припустив Веніславський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомлялося, останнім часом військовослужбовці, які були поранені під час виконання бойових завдань із захисту та оборони України від збройної агресії російської федерації та проходили лікування і потребують реабілітації, обурюються через складнощі в отримані висновків ВЛК.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-20 12:04:52