Україна і світ

З власної кишені: скільки в середньому коштує в Україні лікування ВІЛ та туберкульозу

Центр громадського здоров’я у співпраці з Центром соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка провів комплексне дослідження з метою визначити обсяги та основні фактори витрат на лікування людей, які страждають на туберкульоз, та людей, які живуть з ВІЛ.

З’ясувалося, що в середньому один пацієнт з туберкульозом з моменту звернення за медичною допомогою до завершення лікування витрачав 1 077,5 грн, включаючи медичні та немедичні витрати.

Пацієнти з ВІЛ-інфекцією в середньому витрачали 4 351 грн власних коштів за всі періоди лікування, включаючи медичні та немедичні витрати.

Опитування було проведено серед 1 200 осіб з семи регіонів України (Дніпропетровська, Донецька, Київська/Київ, Львівська, Одеська, Харківська, Чернігівська області):

  • 600 респондентів, які хворіють на туберкульоз або їхніх батьків/опікунів;
  • 600 респондентів, які живуть з ВІЛ, або їхніх батьків/опікунів.

Дослідники вивчали обсяг витрат пацієнтів на всіх етапах надання медичної допомоги, включаючи виявлення, діагностику, лікування (як амбулаторно, так і стаціонарно), транспортні витрати та індивідуальні соціальні потреби в залежності від соціального статусу.

За результатами дослідження можна сказати, що обсяг витрат пацієнтів можуть залежати не тільки від стадії хвороби, виду ліків, а також і від регіону проживання.

Так, найвищі немедичні витрати на різних етапах лікування зафіксовані в Донецькій, Львівській та Одеській областях.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами дослідників, отримані результати можуть стати основою для перегляду пакету медичних гарантій НСЗУ з урахуванням реальної ситуації.

медики
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-26 16:15:58

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин