Україна і світ

З портів Одеса та Чорноморськ вийшли три балкери з українською зерном

Згідно зі Стамбульскими домовленостями про експорт українського зерна, з порту Одеса та Чорноморськ вийшли три балкери NAVI STAR, ROJEN та POLARNET.

Американське судно та турецькі кораблі сумарно перевозять 57 тисяч тон української кукурудзи, яка направляється до Туреччині, Великої Британії та Ірландії.

Сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту Чорноморськ.

– Розраховуємо, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку. Для цього плануємо забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць. , – написав на своїй офіційній сторінці у Telegram заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Також він зазначив, що хоч “зерновий коридор” уже запрацював на вихід, метою України є повноцінна робота портів в обидва напрямки.

– Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Такі кроки потрібні не тільки українській економіці, але й світу. Чим швидше ми зуміємо вивезти 20 млн тонн минулорічного врожаю та розпочати експорт нового, тим швидше покращиться продовольча ситуація у світі, – додав він.

Нагадаємо, що 22 липня у Стамбулі за участю ООН, Росії, Туреччини та України відбулося підписання двох документів щодо створення коридору для вивезення зерна із трьох портів в Україні – Чорноморська, Одеси та Південного.

1 серпня судно Razoni з 27 тис. тонн кукурудзи вийшло з порту Одеси, воно йде під прапором Сьєрра-Леоне і зараз прямує до Лівану.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Мустафа Найєм

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-05 11:43:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин