Україна і світ

З пілотованих літаків у БПЛА: в США вирішили «перевчити» знамениті винищувачі F-16 на дрони

Сьогодення і майбутнє бойової авіації. Малюнок: Sandboxx

Три спеціально перебудовані літаки F-16 з’явилися на базі ВПС США Еглін. Ці машини здатні виконувати автономні польоти та місії.

Як поінформували на своєму порталі офіційні представники розташованої у штаті Флорида бази повітряних сил Сполучених Штатів Еглін, —  96-е випробувальне крило та 53-є крило ВПС США прийняли перші три F-16 Fighting Falcon, готових взяти участь у програмі експериментів Viper та операційної моделі наступного покоління — Autonomy Flying Testbed, повідомляє АрміяInform.

Безпілотники є відновленими та модернізованими літаками F-16 версій C і D, що були в експлуатації. Вони візьмуть участь у випробуваннях для програми командної взаємодії БПЛА-засобів.

Проєкт зі створення безпілотного літака нового покоління розроблено для прискорення тестування програмного забезпечення з використанням штучного інтелекту для отримання автономності на літаках з екіпажем і без. Далі за програмою літаки F-16 будуть перелаштовані у тестові платформи для швидкої оцінки автономних можливостей.

2 7
Один з літаків F-16 ВПС США, що бере участь в експериментальній програмі VENOM. Фото: U.S. Air Force/David Shelikoff

«Програма VENOM (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model, експериментальна програма й операційна модель наступного покоління Viper, — українською) знаменує собою ключову главу в розвитку можливостей повітряного бою. Ця трансформаційна програма має потенціал для переосмислення парадигм повітряного бою шляхом розвитку нових автономних функцій для поточних і майбутніх платформ з екіпажем і без людей», — заявив керівник випробувань майор Росс Елдер.

Програма VENOM проходитиме випробування та вдосконалення в 40-й льотно-випробувальній ескадрильї та 85-й випробувально-оціночній ескадрильї ВПС США. Під час цих польотів пілоти будуть у кабіні, щоб контролювати автономність і гарантувати, що показники тестування систем польоту та місії відповідають поставленим завданням.

Оператори триматимуть з розробниками автономних систем зворотний зв’язок під час моделювання, симуляції та після польоту, щоб покращити продуктивність комплексу та переконатися, що автономні модулі приймають відповідні рішення до та під час польоту. Мета програми полягає в тому, щоб дозволити ВПС швидко відтворювати та розширювати обсяг бази знань для потенційних рішень щодо автономності та корисного навантаження.

3 7
Кабіна літака F-16 ВПС США, що бере участь в експериментальній програмі VENOM. Фото: U.S. Air Force

F-16 будуть модифіковані у самокеровані літаки для випробування концепції дрона CCA (Collaborative Combat Aircraft). На початку березня ВПС США озвучили намір замовити орієнтовно 1 тисячу бортів CCA. Наступне покоління бойової авіації для домінування в повітрі включатиме як винищувальну платформу наступного покоління Air Dominance, так і різні безпілотні літаки, що працюватимуть разом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Участь літаків F-16 ВПС США в експериментальній програмі VENOM. Відео: CRUX

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-04-18 09:11:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин