Львівський портал

Європарламент проголосував за надання Україні пакета допомоги на 50 млрд євро

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро – Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні цих коштів впродовж 2024-2027 років. Про це стало відомо з трансляції пленарного засідання Європарламенту, передає hromadske.

За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти цього.

Під час засідання Європарламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України. Загальні 50 мільярдів євро розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років.

Раніше в українському уряді стверджували, що розраховують отримати перший платіж за програмою Ukraine Facility на суму 4,5 млрд євро вже у березні.

Зі свого боку, щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.

Принаймні кожні чотири місяці Європарламент запрошуватиме Єврокомісію для обговорення реалізації реформ, які український уряд планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС.

Нагадаємо, що 1 лютого, усі 27 лідерів Євросоюзу погодили багаторічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Передісторія

Наприкінці 2023 року Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро допомоги протягом наступних чотирьох років.

Згодом в Угорщині заявили, що можуть зняти своє вето за умови, що фінансування для України будуть переглядати щороку.

Західні ЗМІ писали, що 22 січня Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні.

Відтак лідери ЄС готові були зайняти жорстку позицію, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Перед цим Європарламент уже закликав позбавити Угорщину права голосу в ЄС, зважаючи на поведінку Орбана.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-02-27 14:00:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин