Україна і світ

Єврокомісія пропонує не визнавати паспорти РФ, видані українцям на окупованих територіях

Єврокомісія напрацювала пропозиції щодо невизнання паспортів РФ, виданих на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Херсонській та Запорізькій областях.

Як поінформували в пресслужбі Європейської комісії, йдеться про спільний підхід Євросоюзу щодо невизнання паспортів РФ, виданих в окупованих іноземних регіонах.

В повідомленні зазначається, що Росія зараз активно поширює паспортизацію на непідконтрольних Києву територіях у Херсонській та Запорізькій областях.

– Держави-члени не повинні визнавати російські паспорти, видані на окупованих територіях України, дійсними документами для надання візи та перетину зовнішніх кордонів Євросоюзу, – йдеться в повідомленні.

Ця законодавча пропозиція забезпечить обов’язковий підхід щодо таких паспортів РФ, який буде застосовуватися у всіх державах-членах Євросоюзу (на заміну добровільному підходу, якого досі дотримувалися країни ЄС після незаконної окупації Криму).

В Єврокомісії наголосили, що систематична видача російських паспортів в окупованих регіонах України є серйозним порушенням міжнародного права, територіальної цілісності, суверенітету та незалежності нашої держави.

В Єврокомісії уточнили, що в окремих випадках українцям, які проживають в тимчасово окупованих регіонах і мають лише “документ”, виданий РФ, можуть дозволити в’їзд до ЄС.

– Відсутність паспорта не впливає на право особи на притулок або на тимчасовий захист, – сказано в роз’ясненні.

Тепер пропозиції мають розглянути Європарламент та Рада ЄС. Вони набудуть чинності в перший день після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Питання невизнання російських паспортів, виданих українцям на окупованих територіях, наприкінці серпня обговорили глави МЗС країн Євросоюзу під час зустрічі в Празі. Міністри досягнули попередньої домовленості щодо цього питання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-06 21:34:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин