Україна і світ

Єврокомісія погоджує новий пакет санкцій проти РФ: деталі

Євросоюз погоджує новий пакет санкцій проти Росії. Це вже дев’ятий пакет обмежувальних заходів проти РФ з початку повномасштабного вторгнення.

Цих вихідних 3-4 грудня Європейська комісія провела слухання з цього питання з представниками країн-членів ЄС.

Під нові обмежувальні заходи можуть потрапити близько 180 компаній та людей, які працюють у сфері технологій, фінансів та медіа.

Кілька дипломатів розповіли виданню, що згода щодо санкцій може бути швидко досягнута і уже до найближчого саміту Євросоюзу, який має відбутися наступного тижня.

Восьмий пакет санкцій проти Росії затвердили на початку жовтня. До нього, зокрема, увійшли обмеження ціни на нафту, заборона криптогаманців та обмеження на імпорт з Росії майже на сім мільярдів євро на рік.

Також сьогодні, 5 грудня, набуває чинності заборона на імпорт російської нафти морським шляхом. Це одна з найжорсткіших санкцій проти РФ. Росія є третім за величиною виробником нафти у світі після США та Саудівської Аравії й другим у світі експортером сирої нафти. Торік близько половини цього експорту припадає на країни Європи.

Однак, за даними Міжнародного енергетичного агентства, у жовтні цього року експорт нафти з РФ 7,7 млн барелів на добу, що лише на 400 тисяч менше довоєнного рівня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З початку повномасштабного вторгнення Росія продовжує отримувати мільярди доларів доходів щомісяця з продажу викопного палива. Більшість споживачів припадає на європейські країни. Росія фінансує війну проти України з цих грошей і Європа йде у тому напрямку, щоб відмовитися від фінансування російського режиму.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-05 15:07:29