Україна і світ

Єврокомісія підготувала кілька варіантів обмеження цін на російський газ – ЗМІ

Європейська комісія пропонує обмежити ціни на операції з російським газом. ЗМІ повідомляють, що відповідні пропозиції вже надіслали 27 країнам-членам блоку.

Вони передбачають, що імпортерам залишать право продавати газ за будь-якою ціною, щойно він опиниться в межах єдиного ринку.

Крім того, Єврокомісія запропонувала обмежити ціну на газ, що використовується безпосередньо для виробництва електроенергії. Очікується, що це зменшить вплив високих цін на газ на рахунки за електроенергію. Однак точний ціновий рівень будь-яких обмежень поки що не вказують.

Також Брюссель працює над тим, щоб обмежити вплив спекулянтів, які зловживають зміною цін на ринку. Для цього пропонують запровадити інструмент, який дозволять енергетичним біржам зупиняти торгівлю у разі значних цінових коливань.

Пропозиція обмежити ціну на газ розділила країни-члени ЄС на тих, хто підтримує її, і тих, хто вважає, що це загрожуватиме безпеці європейських поставок та збільшить споживання газу.

Нагадаємо, на початку вересня країни ЄС не змогли домовитися щодо обмеження ціни на російський газ. Їм не вдалося подолати розбіжності щодо того, чи варто це робити і у який спосіб.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

26 вересня видання Bloomberg повідомило, що ЄС відкладе рішення щодо запровадження обмеження цін на російську нафту до узгодження ширшого пакету санкцій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-29 14:38:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин