Україна і світ

Єврокомісія навесні оцінить прогрес України у виконанні рекомендацій для вступу в ЄС – Стефанішина

Єврокомісія навесні 2023 року дасть попередню оцінку прогресу України у виконанні переліку з семи рекомендацій, необхідних для старту переговорів про членство в Євросоюзі.

Про це поінформували в пресслужбі віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, посилаючись на висновки Ради ЄС від 13 грудня. Цей документ ухвалили на засіданні міністри країн-членів блоку.

У висновках наголошується, що Рада ЄС бере до уваги плани Єврокомісії надати оновлені дані щодо прогресу України у виконанні рекомендацій навесні 2023 року.

Крім того, Рада ЄС відзначила суттєвий прогрес нашої держави у реалізації реформ та значні зусилля в досягненні цілей, які Єврокомісія визначила в своїх рекомендаціях.

– Рада вітає реформаторські зусилля України в такі важкі часи та заохочує продовжувати цей шлях, – зазначається у висновках.

Крім того, передбачено, що Єврокомісія напрацює дорожню карту наступних кроків для полегшення доступу України до внутрішнього ринку Євросоюзу (відповідно до Угоди про асоціацію).

Ольга Стефанішина назвала ці висновки важливими в процесі підготовки до переговорів про членство.

– Це є важливим рішенням для забезпечення високої динаміки процесу європейської інтеграції України, а також підготовки до початку переговорів про членство, – пояснила вона.

Як відомо, 23 червня цього року в Брюсселі 27 країн-членів ЄС підтримали надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

При цьому Єврокомісія визначила сім блоків рекомендацій, які Київ має виконати перед початком переговорів про членство. Вони стосуються боротьби з корупцією, судової реформи, ухвалення закону про ЗМІ, реформи законодавства щодо національних меншин тощо.

Як зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, це є “домашнім завданням” для України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Днями спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що ВР виконала всі рекомендації Єврокомісії, які входили до зони відповідальності парламенту.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-16 22:37:35

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин