Львівський портал

ЄС виділить додаткові 5 млрд євро для військової підтримки України

Ради міністрів закордонних справ ЄС погодила виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України у межах Європейського фонду миру. Про це повідомили в Раді ЄС, передає hromadske.

«ЄС виконує свої зобов’язання. Фонд допомоги Україні перетворює наші слова на дії. За допомогою фонду ми продовжуватимемо підтримувати Україну, щоб вона захищалася від агресивної війни з боку росії», – заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Так, Рада ЄС вирішила підвищити фінансову межу Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро в поточних цінах і направити все це поповнення на допомогу Україні. Це зроблять шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні у межах Європейського фонду миру.

Зазначимо, Європейський фонд миру – це позабюджетний механізм фінансування ЄС, через який Євросоюз має можливість надавати військове обладнання партнерам, а також – допомогу з навчанням.

Фонд було створено в березні 2021 року для збереження миру, запобігання конфліктам і зміцнення міжнародної безпеки. Країни-члени ЄС щороку сплачують свої внески до нього на основі річного бюджету.

Після сьогоднішнього рішення загальна «фінансова стеля» фонду становитиме понад 17 мільярдів євро на період 2021-2027 років.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, 18 березня, де ухвалювалося остаточне рішення про виділення додаткових 5 мільярдів євро.

Кулеба закликав європейських партнерів якомога швидше ухвалити всі необхідні рішення для збільшення та прискорення постачання зброї та боєприпасів для українських військових, а також розвитку оборонних індустрій Євросоюзу та України.

Міністр також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

«Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення», – заявив міністр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-18 17:21:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин