Україна і світ

ЄС програє інформаційну війну машині пропаганди Путіна – Politico

Журналісти видання Politico проаналізували останні заяви представників Росії та Європейського Союзу та дійшли висновку, що ЄС програє Кремлю інформаційну війну.

У матеріалі під заголовком Путінська пропагандистська машина б’є по ЄС, поки Брюссель спить розпочинається з візиту глави МЗС РФ Сергія Лаврова до Африки. Там він звинуватив Захід у глобальній продовольчій кризі, через яку мільйони людей на континенті опинилися на межі голоду. Politico пише, що заяву Лаврова швидко підхопили десятки місцевих ЗМІ, а тисячі людей ділилися цим у Facebook.

За даними інструменту аналітики соцмереж CrowdTangle, що належить Meta, головний дипломат ЄC Жозеп Боррель виявився віртуальною примарою в мережі. Він зібрав лише одну згадку в Facebook про Африку у порівнянні з хвилею висвітлення слів Лаврова.

У боротьбі за дезінформацію, яка швидко розвивається між Росією та блоком 27 країн, Європа все ще немає достатньо зброї та ресурсів для боротьби з витонченою кремлівською пропагандою. Москва об’єднала систему ЗМІ, десятків дипломатів по всьому світу та таємні інструменти для поширення відвертої брехні з метою просування своїх політичних амбіцій у всіх куточках земної кулі.

Така тактика почала широко застосовуватися після того як РФ розпочала повномасштабну війну проти України. Новий виток брехні Кремля зафіксували, коли Москва почала оманливо звинувачувати західні санкції в продовольчій кризі. У своїй заяві для африканської аудиторії Лавров також говорив про “криваві злочини колоніалізму”.

З такою тактикою мегафона ЄС боротися нелегко. Попри санкції ЄС проти державних ЗМІ РФ, таких як RT і Sputnik, російські ЗМІ продовжують охоплювати десятки мільйонів людей у ​​всьому світі з відверто проросійськими наративами. ЄС не зміг протидіяти цій масовій брехні, часто покладаючись на стримані пресрелізи та невелику кількість посадових осіб, відповідальних за розвінчання російської дезінформації.

— Здатність Росії поширювати свою дезінформацію залишилася безконтрольною в багатьох частинах світу. Його аудиторія (в Європі, – Ред.), можливо, скоротилася після початку війни. Але це не означає, що він не знаходить аудиторію в інших місцях, — сказав Брет Шафер, керівник команди з маніпулювання інформацією Альянсу за безпеку демократії, яка відстежує дезінформацію, що підтримується державою.

За словами старшого політичного аналітика Центру європейської політики Аманди Пол, Кремль роками використовує “колоніалістський” наратив, що є частиною ширшої стратегії щодо збільшення присутності в Африці. Водночас Росія мало що може запропонувати африканським країнам, крім озброєнь, безпеки та енергетики.

Не краща ситуація і в Латинській Америці, де, наприклад, іспаномовний аванпост російської дезінформації став джерелом новин для мільйонів місцевих жителів. У франкомовних країнах Африки RT France подвоїла свої зусилля з просування російської пропаганди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Балканах проросійські місцеві ЗМІ також регулярно підхоплюють інформацію RT і Sputnik, даючи брехні нове життя в ЗМІ. Фактчекер на Балканах Тіяна Цвєтічанін зазначає, що місцеві джерела в основному перекладають і перепублікують заяви з офіційних джерел РФ, час від часу додаючи трохи локальної “родзинки”.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-26 19:21:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин