Україна і світ

ЄС погодився тимчасово обмежити ціни на газ на рівні €180

Країни Європейського Союзу досягли угоди про обмеження цін на природний газ на рівні €180. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на чеське головування у Раді ЄС.

Стеля цін буде запроваджена з 15 лютого. Його мета – запобігання екстремальним коливанням цін.

Зазначається, що механізм буде активуватися в тому випадку, якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищує €35. Ціни мають залишатися вище обох стель протягом трьох днів, щоб запустити механізм.

У проєкті пропозиції зазначено, що дія верхньої межі буде призупинена у разі певних обставин, наприклад, якщо це призведе до збільшення маржинальних вимог учасників газового ринку.

Попереднє обговорення питання про цінову стелю відбулося 15 грудня на одноденному саміті лідерів країн Євросоюзу в Брюсселі, але тоді досягти угоди не вдалося. Було вирішено відкласти дебати до засідання міністрів енергетики країн Євросоюзу 19 грудня.

Раніше повідомлялося, що уряд Чехії запропонував знизити граничну ціну до €188 за МВт-год порівняно з €275, що запропонувала Європейська комісія минулого місяця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Останніми тижнями Німеччина виступала за обережний підхід, в той час, як Бельгія, Греція, Італія та Польща вимагали більш агресивного інструменту, з верхньою межею ціни на рівні нижче €200.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-19 20:22:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин