Україна і світ

Єнс Столтенберг підбив підсумки зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресбрифінгу для журналістів підбив підсумки дводенного Міністреіуму, який відбувався впродовж двох днів, 14-15 лютого, у Брюсселі. Повідомляє про це кореспондентка АрміяInform.

Генсек Альянсу повідомив, що впродовж Міністеріуму у Брюсселі обговорювалися питання підтримки України, посилення спроможностей стримування та оборони, а також припинення вогню рф в Україні й захисту критичної інфраструктури країн НАТО шляхом посилення військового планування та співпраці з промисловістю.

Україна має вікно можливостей для того, щоб змінити ситуацію на полі бою

— Минув майже рік відтоді, як росія розпочала повноцінну війну проти України, це найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової. І немає жодних ознак того, що росія готується до миру. Навпаки, росія розпочинає нові наступальні дії. Вчора пан міністр оборони України поінформував міністрів НАТО про ситуацію на полі бою й найнагальніші потреби України. Я вітаю нові закупівлі, зроблені союзниками по НАТО, в тому числі більше важкого озброєння й військової підготовки. Це дуже важливо. Україна має вікно можливостей для того, щоб змінити ситуацію, і час не стоїть на місці. Я хочу подякувати членам Альянсу за їхні значні внески, зокрема за Комплексний пакет допомоги НАТО. Це надання Україні продовольства, палива, медичних засобів, систем протидії безпілотникам і десантних мостів, — сказав Єнс Столтенберг.

Він повідомив, що міністри також обговорили зобов’язання країн НАТО перед іншими партнерами, які перебувають у зоні ризику, в тому числі Боснії, Грузії й Молдови.

— І ми домовились про посилення індивідуальної підтримки з боку НАТО задля посилення стійкості оборони і її оперативної готовності, — додав Єнс Столтенберг.

Члени Альянсу погодили нові керівні принципи оборонного планування НАТО

— Сьогодні члени Альянсу здійснили кроки з подальшого зміцнення сил і засобів стримування оборони НАТО. З часу нашого історичного Мадридського саміту ми досягли значного прогресу, посилюючи нашу колишню оборону й удосконалюючи нашу готовність і оборонні плани. Члени Альянсу погодили нові керівні принципи оборонного планування НАТО. Це відображає реальність, яка полягає в тому, що ми живемо в більш небезпечному світі, — відмітив Єнс Столтенберг.

Він зазначив, що міністри оборони у Брюсселі обговорили оборонне планування НАТО, яке забезпечить зміни в силах і засобах на роки вперед і гарантуватиме, що оборонне стримування залишатиметься сильним і надійним.

Союзники по НАТО надають безпрецедентну підтримку, щоб допомогти Україні дати відсіч російській агресії

— Міністри також обговорюють шляхи посилення промислового потенціалу й поповнення запасів урядів і боєприпасів. Союзники по НАТО надають безпрецедентну підтримку, щоб допомогти Україні дати відсіч російській агресії. Водночас це споживає величезну кількість боєприпасів членів Альянсу й виснажує наші запаси. Союзники погоджуються з необхідністю працювати пліч-о-пліч з оборонною промисловістю над нарощуванням наших промислових потужностей. Ми готові до цього й переглядаємо цілі НАТО щодо запасів боєприпасів. І я вітаю важливі багатонаціональні проєкти, узгоджені членами Альянсу сьогодні. Серед них проєкт зі складування боєприпасів, який сприятиме попередньому розміщенню боєприпасів членів Альянсу, а також проєкт із наземної протиповітряної оборони.

Саботаж газопроводу «Північний потік» нагадав усім про вразливі місця

Сьогодні також розглядали питання безпеки критично важливої підводної інфраструктури: саботаж газопроводу «Північний потік» нагадав нам усім про вразливі місця, з якими ми стикаємось. І міністри передають військовим органам НАТО поради, що ми ще повинні зробити. В тому числі щодо кращого розв’язання проблеми та співпраці з приватним сектором. Це сприятиме взаємодії з промисловістю і об’єднає ключових військових і цивільних зацікавлених осіб задля обміну передовим досвідом, застосування інноваційних технологій і посилення безпеки підводної інфраструктури.

Важливість збільшення інвестицій в оборону

— Оскільки наш саміт у справах ухвалює подальші рішення щодо забезпечення в НАТО ефективної координації між військовим, цивільним і приватним секторами задля захисту критично важливої підводної інфраструктури в міру того, як ми продовжуємо адаптувати нашу залежність від неї, нам потрібні відповідні ресурси. Деякі міністри також обговорювали важливість інвестицій в оборону. Зараз дедалі більше країн витрачають на оборону щонайменше 2 % ВВП. Європейські союзники й Канада збільшили витрати на оборону. З додатковими інвестиціями за рік і 60 мільярдами доларів. Очікується, що ця тенденція триватиме й цього року, але потрібно зробити ще більше.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тому сьогодні я обговорив, як розвивати зобов’язання щодо інвестицій в оборону й майбутні зобов’язання після 2024 року. Лідери НАТО ухвалюватимуть рішення щодо цього на нашому наступному саміті, — відзначив Єнс Столтенберг.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-15 17:46:33