Україна і світ

Єдність збережеться: як проміжні вибори до Конгресу вплинуть на Україну


Єдність збережеться: як проміжні вибори до Конгресу вплинуть на Україну

Американці проголосували на проміжних виборах до Конгресу, наразі триває підрахунок голосів.

За попередніми результатами, нині у нижній палаті, як і прогнозували, перемагають республіканці. Що ж до Сенату, то мандати між ними і демократами практично діляться порівну.

Втім, процес триває, тому інтрига зберігається. Для українців підсумки цих виборів важливі з огляду на те, чи збережеться двопартійна підтримка активної і предметної допомоги Україні у боротьбі з російським агресором.

Економіка, аборти та злочинність – три ключові питання, які, згідно з даними аналітичної компанії Геллап, впливатимуть на голоси американців на цих проміжних виборах.

Для українських американців подальша підтримка Конгресом нашої країни у безумовному пріоритеті. Від початку повномасштабного вторгнення Росії двопартійна єдність у Конгресі у цьому питанні була безпрецедентною.

Однак після заяв впливового республіканського конгресмена Кевіна Маккарті, що в разі, якщо його партія отримає більшість у Палаті представників, безлімітних чеків на допомогу Україні виписувати не будуть, ця упевненість похитнулася.

Є й інші, менш відомі, і більш радикальні голоси на кшталт конгресвумен Марджорі Тейлор Грін, яка нещодавно заявила: якщо республіканці отримають більшість, “до України не надішлють більше жодної копійки”.

Але таку думку поділяють одиниці. Так, сенатор-демократ Марк Ворнер упевнений, що єдність у Конгресі в питанні України збережеться.

За його словами, є певні екстремальні крайньоправі конгресмени, які інколи говорять так, наче користуються тезами російського диктатора Путіна, але вони презентують дуже малий відсоток американців.

Водночас, згідно з даними опитувань компанії Ipsos, продовження військової підтримки з боку США хочуть понад 65% американців.

Зі свого боку у переддень виборів речниця Білого дому Карін Жан-П’єр висловила впевненість у тому, що двопартійна підтримка України збережеться.

Новий склад Конгресу складає присягу і розпочинає роботу у січні. До того часу демократи і республіканці чинного скликання можуть схвалити новий багатомільярдний пакет фінансування, щоб адміністрація Байдена мала ресурси на допомогу Україні принаймні до кінця 2023 фіскального року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-09 12:47:27