Україна і світ

Є території, де роль танків третьопланова, але вони необхідні для повного звільнення України – експерт

Те, що Україна не отримала вчора позитивне рішення щодо танків вчора Leopard 2, не означає, що отримає їх завтра. Так вважає військовий та політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

При цьому він зауважує, що слід розуміти кілька основних моментів:

Перший. У наших партнерів є розуміння необхідності надання Україні танків.

— Тобто якщо раніше йшлося виключно про радянські зразки танків, то зараз обговорюється саме питання надання західних зразків танкового озброєння. До того ж не попередніх поколінь, а сучасних.

Другий. Старт місій з навчання українських екіпажів Leopard 2.

Процес навчання управління, а також обслуговування танків Leopard 2 це завдання не дня чи тижня, а щонайменше – місяця. За цей місяць чи трохи більше якраз може бути ухвалено рішення щодо передачі Україні цього типу озброєнь.

Третій. Відсутність західних зразків танкових озброєнь матиме вплив на можливості щодо контрнаступу ЗСУ, але ситуативне.

— Україна це велика країна з різноманітною географією, ландшафтами, рельєфом, а також ситуативністю в зоні бойових дій.

Коваленко каже, що найяскравішим прикладом є звільнення Харківщини, яке здійснювалося ЗСУ без “ударних танкових кулаків”, водночас у ворога в цій локації була найбільша бронетанкова група у всій зоні бойових дій. У підсумку частина цієї групи дісталася ЗСУ у вигляді трофеїв.

Він додає, що є локації, де без танків не обійтись. Але є локації, де їхня роль навіть не другопланова, а третьопланова.

— І доки у Берліні продовжують народжувати з рішенням, процес може йти, – зазначає він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте військовий експерт не виключає того факту, що сучасна танкова компонента ЗСУ для повного звільнення території України згідно з межами 1991 року буде необхідна. Запитання в іншому: Ця історична подія відбудеться із танками Leopard 2 або без.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-21 14:54:44