Україна і світ

Є неофіційна підтримка до 16 країн: Костін про створення спецтрибуналу над РФ

Створення Спеціального трибуналу щодо повномасштабної агресії РФ проти України отримує підтримку все більшої кількості країн світу.

Про це розповів генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна. Він пояснив, що цей процес непростий, оскільки для створення спецтрибуналу потрібна політична воля.

– Говорячи про необхідність створення цього інституту, я завжди наголошую іноземним партнерам: Якщо ви вже на рівні Генасамблеї, ПАРЄ, Європарламенту проголосували і підтвердили, що факт збройної агресії був, то зробіть наступний крок, – заявив Костін.

Він зазначив, що до процесу створення трибуналу потрібно залучити якомога більше країн, їх не може бути п’ять чи сім. Йдеться, зокрема, про ті держави, які є важливими для сприйняття легітимності результатів суду над РФ.

Генпрокурор пояснив, що в цьому питанні можна було б застосувати механізм міжнародної угоди, і такий сценарій є найбільш реалістичним. Цю угоду про створення спецтрибуналу над РФ мали б підписати уряди країн-учасниць, а їхні парламенти – ратифікувати.

– Загалом я не почув аргументів проти. Діалог складний, але я оптимістично дивлюся на перспективи: кількість країн, готових підтримувати трибунал, зростає, поки що неофіційна підтримка від десяти до 16 країн у нас є, – наголосив Костін.

Він уточнив, що локація, тобто місце проведення такого трибуналу та оголошення вироку диктатору РФ Володимиру Путіну і його оточенню, зараз не є ключовим питанням. Найголовніше – притягнути російське військово-політичне керівництво до відповідальності.

Костін поінформував, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) не може розглядати справу, щодо російської агресії проти України через юридичні обмеження. Однак саме злочин агресії є первинним щодо всіх інших воєнних злочинів РФ проти українців.

Ще у вересні президент України Володимир Зеленський сформував робочу групу для опрацювання питання утворення спеціального міжнародного трибуналу над Росією. Він також закликав до створення такого спецтрибуналу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У середині жовтня Естонія, Латвія та Литва закликали Євросоюз та міжнародних партнерів допомогти Україні створити цей трибунал.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-31 19:59:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин