Україна і світ

Японія-Іспанія: чому арбітр зарахував скандальний гол, хоча м’яч, наче, вийшов за межі поля

Збірна Німеччини вперше у своїй історії не вийшла до плей-оф чемпіонату світу на двох поспіль Мундіалях.

Попри перемогу в останньому турі групового етапу над командою Коста-Ріки (4:2) Бундестім опинилися за бортом турніру.

Фатальним для німців став рахунок у паралельному матчі між Японією та Іспанією, в якому сині самураї несподівано обіграли підопічних Луїса Енріке з рахунком 2:1.

Другий гол японців у ворота Унай Сімона, забитий на 51-й хвилині Ао Танакою, викликав шквал суперечок. Багатьом здалося, що м’яч в цьому епізоді повністю вийшов за межі поля — і повтор ніби переконував у цьому. Однак після наради з арбітрами VAR головний рефері зустрічі Віктор Гомес зарахував взяття воріт.

Відомі футболісти, такі як ексгравець збірної Англії та Манчестер Юнайтед Гарі Невілл поставивши під сумнів рішення VAR. У контексті історично несприятливого сприйняття VAR серед уболівальників це було ще одним доказом того, що “VAR псує гру”, написав Невілл у Twitter.

Чому ж арбітр зарахував гол японців?

У трансляції був кадр із камери, яка розташована на лінії воріт. Це й дозволило відеоарбітрам зарахувати гол, попри рішення асистента, який повідомив про вихід м’яча за лінію.

bez ymeny 1 2

Скріншот: Megogo

Однак футбольні правила відрізняються від тих, що є у тенісі чи волейболі. У футболі важливим є не дотик лінії, а проекція м’яча. Якщо проєкція м’яча не виходить повністю за лінію, то він залишається у грі.

Згідно з правилами, встановленими Міжнародною радою футболу (IFAB), м’яч виходить за межі, коли “він повністю перетинає лінію воріт або бокову лінію на землі або в повітрі. Це означає, що навіть якщо між лінією та м’ячем є проміжок, м’яч все ще може бути в грі.

Згодом фотоагенства почали публікувати інші кадри моменту, на яких видно, що частина м’яча “висить” над боковою лінією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Варто зазначити, що повтори, які вболівальники бачать в ефірі, не включають всі ракурси, з якими може ознайомитися VAR. Таким чином між діями арбітрів та обуренням фанатів вийшла “інформаційна прогалина”, яка лише посилила спірність голу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-02 18:13:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин