Україна і світ

Яловичина у вершковому соусі: як приготувати м’яке м’ясо в духовці


Ця страва стане справжньою окрасою вашого столу. Завдяки вершковому соусу м’ясо набуває неймовірної ніжності й соковитості.

Як приготувати яловичину у вершковому соусі з грибами та без них, які спеції додати для яловичини та зробити так, щоб м’ясо вийшло м’яким та ніжним – читайте в нашому матеріалі.

Яловичина у вершковому соусі в духовці: рецепт

Інгредієнти:

  • яловичина – 600 г
  • цибуля – 1-2 шт.
  • вершки (10%) – 300 мл
  • вода – 300 мл
  • борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • олія – для смаження
  • сіль, свіжомелений перець – до смаку
  • петрушка для прикрашання – до смаку

Приготування:

  1. Яловичину промийте холодною водою та обсушіть. Наріжте її на порційні шматочки поперек волокон, щоб м’ясо вийшло ніжним.
    Розігрійте в сковороді олію, обсмажте м’ясо з обох сторін до рум’яної скоринки та перекладіть його у вогнетривку форму для запікання.
  2. Почищену цибулю наріжте тонкими кружальцями та обсмажте на олії, в якій смажилося м’ясо, до напівготовності. Додайте цибулю до м’яса й тушкуйте разом ще 10 хвилин.
  3. У вершки влийте воду, всипте борошно, добре перемішайте та процідіть через сито, щоб не було грудочок. Злегка посоліть та поперчіть.
  4. Цибулю перекладіть до м’яса, додайте сіль та перець, перемішайте.
  5. Полийте соусом м’ясо з цибулею.
  6. Скільки тушкується яловичина – загальний час приготування яловичини 1 година 45 хвилин. Запікайте її у попередньо розігрітій до 190 градусів духовці 45 хвилин, накривши форму кришкою. Потім температуру зменште до 170 градусів і тушкуйте ще близько 1 години. За 15 хвилин до закінчення приготування, кришку зніміть.

Подайте яловичину у вершковому соусі до столу гарячою, прикрасивши нарізаною петрушкою. Смачного!

Хочете зробити цю страву ще цікавішою – приготуйте яловичину у вершковому соусі з грибами. Гриби (печериці чи гливи) потрібно нарізати скибочками та обсмажити до напівготовності, а потім додати до м’яса разом з цибулею. Гриби надають страві насиченого смаку та аромату.

Як зробити так, щоб яловичина була м’якою: правила

  • Вибір правильної частини м’яса. Для тушкування у вершковому соусі краще обрати вирізку, ошийок чи лопатку. Ці частини м’яса мають достатньо м’яку структуру й гарно розм’якшуються під час приготування.
  • Правильне нарізання м’яса. Його потрібно нарізати поперек волокон – це основне правило, щоб яловичина була ніжною.
  • Тривале тушкування. Яловичина стає м’якою після достатньо довгої термічної обробки на слабкому вогні.

Які приправи додати до яловичини

Для яловичини ідеально підходять такі спеції:

  • Класика: сіль, чорний і горошини запашного перцю.
  • Ароматичні трави: розмарин, чебрець, орегано.
  • Коренеплоди: селера, петрушка, пастернак.
  • Інші добавки: часник, лавровий лист.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-05 11:44:00