Україна і світ

Який радіус ураження тактичної ядерної зброї та від чого він залежить

Фото: Pixabay

Залежно від потужності ядерного боєприпасу ядерна зброя (ЯЗ) поділяється на стратегічну й тактичну. Саме використанням тактичної ядерної зброї постійно погрожує російський диктатор Володимир Путін.

Дізнаймося, що таке тактична ядерна зброя, який радіус її дії та на якій відстані від ядерного вибуху безпечно перебувати — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Що таке тактична ядерна зброя

Тактичну ядерну зброю, на відміну від стратегічної, застосовують для завдавання ударів по об’єктах, обмежених за територією, як у зоні бойових дій, так і поза її межами. Вона має меншу дальність і не така потужна порівняно зі стратегічною.

Зараз дивляться

Дальність ураження тактичної ядерної зброї може бути кілька сотень кілометрів. Межа між тактичною та стратегічною ядерною зброєю — 100 кілотонн (Кт).

Тактичний ядерний боєприпас стартує від 0,3 Кт до 100 Кт. Руйнування набувають критичних масштабів, тобто можуть знищити ціле місто, коли потужність атомної бомби починається від кількох десятків кілотонн.

Наприклад, потужність атомної бомби, яку скинули на Хіросіму в 1945 році, була 15 кілотонн. А потужність атомної бомби, скинутої на Нагасакі — 21 кілотонна.

Який радіус ураження тактичної ядерної зброї

З погляду фізики, ядерний або атомний вибух є наслідком детонації ядерної бомби. Це некероване вивільнення великої кількості теплової і променевої енергії, яке відбувається внаслідок ланцюгової ядерної реакції за дуже короткий проміжок часу.

Під час вибуху утворюється дуже яскрава куля плазми високої температури, яка стрімко розширяється. Після вибуху в атмосфері формується грибоподібна хмара. Сила ядерного вибуху залежить від кількості виділеної внаслідок ядерної реакції енергії.

Радіус ураження тактичної ядерної зброї залежить від боєголовки тактичної ядерної зброї. Чим вона менша, тим менший буде радіус ураження.

На якій відстані від ядерного вибуху безпечно та небезпечно

Згідно з розрахунками експертів, за вибуху 100 Мт зона повного знищення матиме радіус 35 км, а сильного знищення — 50 км. Одним таким вибухом можна повністю знищити будь-яке найбільше місто.

Незахищені люди, які перебувають на відстані 80 км від епіцентру вибуху, отримають сильні опіки.

Фахівці в сфері ядерної та радіаційної безпеки прогнозують, що у разі застосування ядерної зброї близько 70% постраждалих отримають механічні поранення, які будуть спричинені вибуховою дією, та опіки через термічний вплив.

Приблизно 30% людей матимуть наслідки для здоров’я через дію радіації. Люди (приблизно 50%), які перебуватимуть у радіусі 2,5 км від місця вибуху, отримають комбіновані травми.

До них можуть належати:

  • механічні травми;
  • теплові травми;
  • травми, спричинені радіацією.

Близько 25% осіб постраждають, якщо вони перебуватимуть на відстані 2,5-5 км від ядерного удару.

Наприклад, радіус ураження тактичного ядерного озброєння потужністю 0,4 Кт становить близько 15 км. Якщо цивільна людина перебуває поза 15-кілометровою зоною, вона залишається неушкодженою, а військові можуть продовжити там воювати.

Ядерний вибух потужністю 20 Кт здатен на повне знищення об’єктів радіусом приблизно 1 км, а 20 мегатонн — 10 км.

Змоделювати ядерний вибух онлайн та дізнатися про радіус ураження тактичної ядерної зброї можна за допомогою NUKEMAP.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для цього у застосунку необхідно обрати місто та потужність ядерного заряду. Після цього система в онлайн-режимі змоделює ядерний вибух на певній місцевості. На карті буде видно імовірні зони ураження та шанси на виживання залежно від того, наскільки далеко чи близько від епіцентру вибуху буде людина.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 19:13:20