Україна і світ

Який йод пити при радіації: дозування для всіх вікових груп

Який йод потрібно пити при загрозі радіактивного зараження і в яких дозах. Які препарати з вмістом йоду абсолютно марні в такій ситуації. Про це в коментарі одному з українських ЗМІ розповіла сімейний лікар Ольга Сахарчук.

– Є тільки один препарат, який здатний ефектно знизити вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу. Це – калію йодид , – особливо підкреслює медик.

За її словами, приймати калію йодид слід тільки один раз і тільки після офіційного оповіщення про загрозу радіактивного викиду. Ні в якому разі цей препарат не можна пити, так би мовити, завчасно, для підстраховки.

В іншому випадку, пояснює Ольга Сахарчук, є ризик зниження функції щитоподібної залози, що загрожує серйозними наслідками для здоров’я.

Що ж стосується, інших йодовмісних препаратів, таких, наприклад, як спиртовий розчин йоду, розчин люголя, то, за словами фахівця, вони не можуть всмоктуватися і накопичуватися в щитоподібній залозі, а значить, не можуть захистити орган від радіації.

Замість цього можна отримати хімічні опіки ротової порожнини або стравоходу.

Кому і в яких дозах призначають калію йодид:

  • діти до 1 місяця (немовлята і діти на грудному вигодовуванні) – 16 мг;
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері-годувальниці – 125 мг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Людям старше 40 років, а також пацієнтам з віддаленою щитоподібною залозою, з аутоімунним тиреоїдитом, тиреотоксикозом, гіпотиреозом, калій йодид не призначають, підкреслює медик.

радіація
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-29 16:44:12