Україна і світ

Які переваги має винищувач F-16 у порівнянні з літаками РФ – експерт пояснви

Винищувачі F-16 зможуть поєднувати у собі чотири типи радянських літаків, якими зараз користуються українські Повітряні сили ЗСУ.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

Він пояснив, що сьогодні Україна має “чотири з половиною” типи бойових літаків: два типи винищувачів, штурмовий літак та бомбардувальник, на базі якого літак може виконувати розвідувальні функції.

Зараз дивляться

– Якщо ми отримаємо F-16, то він буде виконувати всі ці функції одночасно. Один літак замінює усі ці чотири с половиною типи літаків. Він може бути і бомбардувальником, і винищувачем і розвідником. Штурмовик він так собі, але за належних погодних умов він може більш точно завдавати удари керованою зброєю по ворожих позиціях. В цьому його багатофункціональність, – пояснив експерт.

Таким чином авіація перейде на один стандартний літак, а українським фахівцям доведеться менше обслуговувати та ремонтувати різноманітність літаків, що, зокрема, набагато дешевше.

Водночас Романенко каже, що при переході на F-16, на відміну від радянських чи російських літаків, обслуговування може бути здійснено будь-якою державою НАТО, яка має ці літаки на озброєнні, коли ж з радянськими літаками ці можливості обмежені за кількістю країн. Серед країн НАТО цього літака немає лише у Франції, Італії, Угорщини та Великої Британії.

При цьому усі країни НАТО зможуть постачати як запчастини, так і озброєння до цих літаків.

За словами експерта, станом на 2018 рік було відомо, що винищувачів F-16 у світі побудовано близько 4,6 тис.

Валерій Романенко каже, що сьогодні з озброєння до літаків F-16 Україна має лише антирадіолокаційні ракети HARM, але перелік озброєння для цих винищувачів куди ширший.

– Він може нести до шести ракет середнього радіуса дій, а зараз основна маса бої відбувається на великій відстані, – пояснив експерт.

Співробітник Держмузею авіації каже, що за всю історію існування F-16 не був збитий іншим літаком, лише зенітними комплексами.

Основним недоліком винищувачів F-16 є те, що вони мають потреби у рівній та гладкій злітно-посадовій смузі, коли ж українські злітно-посадкові смуги складаються з плит. Через це на стиках літак може ламати шасі, каже експерт.

Іншим недоліком є те, що F-16 треба забезпечувати комплексною тактичною інформацією, що необхідно додатково освоювати офіцерам бойового управління літаками.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зокрема, для ефективного користування винищувачами необхідно навчити не лише пілотів та офіцерів бойового управління, але й наземний персонал, який займається обслуговуванням літаків.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-28 22:41:59