Україна і світ

Які інноваційні бойові прийоми застосовують ЗСУ для боротьби з РФ

Повномасштабне вторгнення Росії часто змушувало Україну вдаватися до інновацій в обороні.

Західні країни надіслали Україні мільярди доларів військової допомоги, зокрема летальної, щоб підтримати її військові зусилля, але українські війська також покладаються на власні засоби, використовуючи імпровізовані рішення.

Видання Business Insider зібрало 9 варіантів, як українські солдати максимально ефективно використовують те, що в них є, для боротьби з російськими військами.

Зараз дивляться

Українські війська часто вдаються до підручних методів, щоб вивести з ладу російську техніку, літаки і кораблі. Ці методи включають дещо незвичні підходи, пише видання. Зокрема йдеться про “змішування” зброї західного виробництва зі зброєю радянських часів.

Генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес раніше зазначав, що хитрість українських солдатів є причиною того, що люди часто використовують метафору Макгайвера. Йдеться про телесеріал 1980-х років, в якому головний герой знаходив рішення, що змінювали правила гри, за допомогою найпростіших матеріалів.

Кошмаромобіль

Одним із винаходів українських військових є саморобна реактивна система залпового вогню, яку українські військові встановили на кузові цивільних пікапів.

Завдяки ефективній мобільності та смертоносній силі реактивних снарядів, українські військові доречно охрестили цей транспортний засіб Кошмаромобілем.

Автівки обладнують й іншим озброєнням. Наприклад, одна військова частина в Куп’янську встановила старі зенітні гармати КС-19 на цивільні вантажівки.

Ракети Нептун

У квітні 2022 року Україна продемонструвала потужність своїх ракет Нептун, потопивши флагман Чорноморського флоту РФ, крейсер Москва.

— У випадку з Москвою вони зробили дуже ефективну протикорабельну систему, яку розмістили на кузові вантажівки, щоб зробити її мобільною і переміщати, – сказав Ходжес в інтерв’ю The New York Times.

Наступного року, після доопрацювання ракети, Україна, схоже, почала використовувати її для ударів по Криму, які знищили кілька російських систем ППО С-400.

novyj proekt 14

Фото: Міноборони

Морські дрони Sea Baby

Хоча Україна не має власного військово-морського флоту, вона змогла вивести з ладу майже третину російських військових кораблів.

Українські війська використовували безпілотні морські дрони, які прозвали Морськими малюками, щоб завдати серйозної шкоди російським суднам.

4 серпня 2023 року відеокадри зафіксували, як один з таких морських безпілотників наближається до російського десантного корабля Оленєгорський горняк перед тим, як зв’язок обривається після детонації.

Через три місяці ще два російських судна були пошкоджені українськими морськими безпілотниками.

Дрони-камікадзе

Українські війська також використовують дрони-камікадзе, виготовлені з використанням недорогих дронів FPV, здатних нести вибухівку, прикріплену до них скотчем і zip-застібками.

Ці скромні літальні апарати все одно можуть завдати удару, використовуючи боєголовки РПГ і пластичну вибухівку.
Видання пише, що це означає, що безпілотник вартістю в кілька сотень доларів може знищити танк вартістю в мільйони. І вони можуть досягати тих місць, куди інша зброя не може потрапити з високою точністю.

Успіх безпілотників як у повітрі, так і на морі призвів до буму в українській індустрії безпілотників.

operator drona

Фото: Нацгвардія

Використання трофейних танків РФ

Військові покладаються на зброю, надану партнерами, а також використовує ту, яку захопила у ворога.

До рук України потрапило багато російської техніки, зокрема російські бойові танки, але вони часто потребують ремонту, перш ніж ними можна скористатися у бою.

Решітки для танків

Українські війська, як і росіяни, теж роблять “решітки”, аби захистити свою бронетехніку. Хоча крихкої імпровізованої броні зазвичай виявляється недостатньо для обох сторін.

Незвичайне спорядження ракет

Українські  інновації не обмежуються лише сушею та морем.

Військові встановили на винищувачі МіГ-29 ракети AGM-88 HARM, призначені для полювання на радарні системи – безпрецедентне озброєння для українських літаків радянської розробки через їхнє західне походження і початкову несумісність.

Франкен зброя

Намагаючись посилити можливості протиповітряної оборони, українські солдати також об’єднали західні ракети класу земля-повітря і пускові установки радянських часів в межах програми, яку американські чиновники називають FrankenSAM. Ця назва є відсиланням до Франкенштейна та абревіатури, що означає ракета класу земля-повітря.

Імпровізована система ППО виникла через необхідність посилити здатність України захищати енергосистему і цивільне населення від російських авіаударів взимку.

Українські війська використовують американські ракети AIM-9 класу повітря-повітря, які також можуть бути використані в якості ракет класу повітря-поверхня.

Приманки

Наскільки корисною може бути справжня зброя, настільки ж корисною Україна використовує і несправжню, щоб ввести в оману Росію.

Муляжі танків використовувалися ще з часів Першої світової війни, і Україна це також робить. Примітно, що Росія робить те ж саме, хоча і не завжди вдало.

Такий обман стає все складнішим через розвиток військових технологій, зокрема тепловізорів. Відомо, що Україна навіть розміщувала зроблені з дерева ракетні установки HIMARS для відведення вогню від справжніх цілей.

Джерело: Business Insider

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-05 20:47:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин